Bosna i Hercegovina     | 31.03.2018. 13:59 |

Salkić: Uskrs da označi stvaranje novog povjerenja i zajedničke budućnosti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 31.marta (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je danas uskršnju čestitku katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini.

Iskazujući visoko poštivanje bošnjačkog naroda prema tradicionalnim vrijednostima katoličkih vjernika, njihovih svetkovina i običaja, Salkić je ukazao da je Uskrs, kao praznik rađanja nove nade, praznik ljubavi i mira, prilika za pronalaženje novih puteva saradnje i povezivanja među ljudima.

Poželio im je mir, blagostanje i ljubav.

Salkić je podsjetio i da je Bosna i Hercegovina odvajkada baštinila različitosti religija, kultura i etniciteta.

- U našoj zemlji su stoljećima živjeli i žive jedni sa drugima kršćani, muslimani, jevreji, ali i ateisti, u miru, međusobnom uvažavanju i toleranciji. Današnja Bosna i Hercegovina, kao sekularna, slobodna i demokratska država, utemeljena je na pravu svakoga njenog stanovnika na ispoljavanje religijskih, političkih i drugih osjećaja pripadnosti. Nažalost, danas u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, u bh. entitetu RS Hrvati, kao ni Bošnjaci, nemaju adekvatna prava i slobode. Bosanski katolici su pretrpjeli na ovome području nemjerljive štete, uništavanje bogomolja, iseljavanja, masovna ubijanja... Katolička sela su prazna, domovi porušeni, a mali broj preostalih katolika nema dovoljno snage i podrške da se izbori za svoja prava. Za povratak Hrvata u svoja naselja. Za otpočinjanje novoga života – naveo je entitetski potpredsjednik.

Uskrs, kako je dodao, predstavlja novi početak, rađanje nade i svjetlosti.

- Neka i ovaj Uskrs 2018. godine, vrati nadu i donese mir u duše svih katolika. Neka otvori period stvaranja novog povjerenja i zajedničkog kretanja ka budućnosti. U ime Bošnjaka sa područja bh. entiteta RS želim svim katolicima u Bosni i Hercegovini sretan Uskrs, da ga dočekate u vjeri, blagostanju i miru – stoji u čestitci koju je potpredsjednik Ramiz Salkić uputio u povodu velikog katoličkog praznika.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Predsjedništvo BiH - Bajramska čestitka Željke Cvijanović

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'