Bosna i Hercegovina     | 31.03.2018. 09:55 |

Pokret 'Odgovor' pozvao da se objasni slučaj 'Romanovci'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Nakon što je u javnosti utvrđeno da je na Općim izborima 2014. godine kandidat Ramiz Salkić na biračkom mjestu Romanovci (010B023, Bosanska Gradiška) osvojio 199 od ukupno 561 važećih glasova na ovom biračkom mjestu, iz "Odgovora" su predstavili analizu ovog slučaja široj javnosti te zatražili odgovor Salkića.

Pokret "Odgovor" u saopćenju za javnost navodi da je Mjesna zajednica Romanovci u opštini Bosanska Gradiška prema popisu stanovništva iz 2013. godine imala 969 Srba, 17 ostalih i sedam Hrvata. Dodaju da je na lokalnim izborima 2016. godine na ovom biračkom mjestu SNSD osvojio 299 glasova, 92 SDS, 42 PDP, 26 SP, ostale stranke znatno manje - a stranke probosanskog bloka niti jedan glas. 

 - Kada to uporedimo sa Općim izborima 2014. godine, vidjet ćemo da ni tada Domovina nije napravila rezultat u Romanovcima. Tačnije, Domovina je ostvarila nula glasova na ovom biračkom mjestu, dok je SNSD ostvario 326 glasova, SDS 145, PDP 37, a druge stranke manje od pedeset glasova ukupno. Međutim, isti ti glasači su tog dana drugačije glasali kada je u pitanju kandidat za predsjednika RS-a. Dok je za Milorada Dodika glasalo 357 glasača što se poklapa sa brojem glasova koje je osvojio SNSD, Ramiz Salkić je ostvario 199 glasova - očigledno glasača SDS-a i PDP-a. Ko je iz Saveza za promjene nasamario vlastitog kandidata Ognjena Tadića ne znamo, ali ostaje upitnik zašto je ovih 199 glasova otišlo Ramizu Salkiću - dodaju iz "Odgovora".

 Ne isključuju da je riječ, kako navode, o prkosnim glasovima, koji su rezultat internog konflikta u SDS-u.

- Međutim, istraga utvrđuje da nema oscilacija u glasanju na samoj listi SDS-a u odnosu na ono kako su glasovi raspoređeni u drugim dijelovima ove izborne jedinice. Zbog svega rečenog, smatramo da potpredsjednik Salkić javnosti mora barem ponuditi svoju perspektivu afere Romanovci, kako Bošnjaci-povratnici ne bi dalje bili manipulisani pričama medija pod kontrolom SNSD-a, te dati racionalno objašnjenje ovog izbornog fenomena - saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Salkić uputio čestitku povodom Dana Bošnjaka

U Tuzli predstavljanje knjige 'Genocidna namjera – Bratunac 1992.' Ramiza Salkića

Salkić pozvao međunarodnu zajednicu da radi na eliminaciji posljedica genocida

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo