Bosna i Hercegovina     | 01.04.2018. 01:13 |

Stomatološke usluge za djecu s poteškoćama u razvoju očekuju se i u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 1. travnja (FENA) - Vijest da bi Srednjobosanska županija (SBŽ) mogla dobiti stomatološku ordinaciju za djecu sa poteškoćama u razvoju obradovala je roditelje koji se suočavaju s brojnim problemima, te za stomatološke usluge za svoju djecu moraju putovati u kilometrima udaljene gradove.

- To bi zaista bilo olakšanje i za djecu i za nas roditelje. Do sada smo se morali, većinom, sami snalaziti, a to je donosilo i velike probleme i troškove - kazao je Feni Luka Ilinković, predsjednik Udruge "Osmijeh" iz Novog Travnika, koja okuplja djecu sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje. Inače, Vada SBŽ-a na posljednjoj je sjednici izdvojila 40.000 KM za početak realizacije ovog projekta u bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.

Ilinković ističe kako su za stomatološke intervencije za djecu s poteškoćama potrebni anesteziolozi koji djecu moraju uspavati, što govori o tome da se radi o dosta kompliciranoj proceduri.

- Mora se raditi pod anestezijom, pa to nije jednostavno. U posljednjih godinu dana mogli smo ići u Sarajevo preko knjižice, a inače smo sve svojim novcem plaćali. Ja sam svoje dijete vodio u Zagrebu zbog vađenja zuba, jer to nije moglo biti urađeno bez opće anestezije - naglašava Ilinković.

 Ravnatelj Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj Velimir Valjan istaknuo je kako su incijativu za rješavanje ovog probema pokrenule udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i županijsko ministarstvo zdravstva, te da je cilj omogućiti djeci kontinuiranu stomatološku zaštitu, bez putovanja u udaljenje gradove.

- Roditelji su, do sada, povremeno dolazili i u našu bolnicu, kada je bilo nužno vađenje zuba. Međutim, prije toga su morali pronaći stomatologa koji je spreman doći ovdje, a naši timovi bi, potom, uspavali dijete. Vlada je, sada, osigurala sredstva za pokretnu stomatološku stolicu, a mi na raspolaganju imamo bolnički prostor i tim anesteziologa. Međutim, time problem nije riješen jer je potrebno osigurati ekipu stomatologa, koja će se baviti tim poslom i očekujemo da to bude idući korak resornog ministarstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a - naglašava Valjan.

 On se nada kako će kadrovski problemi biti riješeni, te da će stomatološka ordinacija biti otvorena u ovoj godini.

- Na ovaj način bi djeci bila omogućena kontinuirana stomatološka zašitita, a ne samo hitna intervencija. Više ne bi morala lutati po drugim gradovima, jer je zaista predstavlja veliki problem - ocijenio je Valjan. 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ilinković: Pohađanje 'Duge' omogućiti svoj djeci s poteškoćama u razvoju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo