Svijet     | 30.03.2018. 20:31 |

Trump želi skoro povlačenje američkih vojnika iz Sirije

FENA Internet

WEST PALM BEACH, 30. marta (FENA) - Predsjednik Donald Trump poručio je svojim savjetnicima da želi rani odlazak američkih vojnika iz Sirije, saopćila su u petak dvojica visokih zvaničnika njegove administracije.

Trump provodi uskršnji vikend na svom imanju u Palm Beachu na Floridi. Tokom jučerašnjeg govora u Richfieldu u saveznoj državi Ohajo, on je objavio svoju želju da povuče američke snage iz Sirije i da preda ovlasti nad sigurnošću regionalnim zemljama.

- Mi odlazimo iz Sirije, nadam se veoma skoro - izjavio je Trump, govoreći o savezničkim pobjedama protiv militanata iz Islamske države.

- Neka drugi sada brinu o Siriji. Veoma skoro, u najskorije vrijeme, mi odlazimo. Vratit ćemo se u našu zemlju, tamo gdje pripadamo, tamo gdje želimo biti - kazao je američki čelnik.

Zvaničnici administracije, koji su govorili za Reuters pod uslovom da ostanu anonimni, kazali su da Trumpovi komentari tokom govora odražavaju njegove interne rasprave sa savjetnicima tokom kojih je upitao zašto bi američki vojnici trebali ostati kada su porazili militante.

Trump je jasno poručio da "kada ISIL i njihovi ostaci budu uništeni, Sjedinjene Države će se okrenuti zemljama u regiji tražeći od njih da odigraju veću ulogu u obezbjeđivanju sigurnosti, kazao je jedan zvaničnik. 

Takva politika nije ni blizu finaliziranja, dodao je zvaničnik.

Drugi zvaničnik je kazao da su Trumpovi savjetnici za nacionalnu sigurnost poručili američkom predsjedniku da bi američke snage trebale ostati u manjem broju barem narednih nekoliko godina da konsoliduju vojne pobjede nad militantima i da osiguraju da Sirija praktično ne postane iranska vojna baza.

Vodeći savjetnici za nacionalnu sigurnost raspravljali su o Siriji na nedavnom sastanku u Bijeloj kući, ali bi tek trebali odrediti strategiju za američke vojnike u toj zemlji koju bi preporučili Trumpu, kazao je zvaničnik. 

- Do sada nije izdato naređenje za odlazak (iz Sirije) - kazao je zvaničnik.

Oko 2.000 američkih vojnika trenutno je razmješteno u Siriji.

Jedan američki vojnik među dvojicom je ubijenih ljudi u eksploziji improvizirane eksplozivne naprave u Siriji u četvrtak, saopćila su dvojica američkih zvaničnika za Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo