Svijet     | 30.03.2018. 12:32 |

Francuska neće pokretati vojnu operaciju u Siriji mimo međunarodne koalicije

FENA Internet

PARIZ, 30. marta (FENA) - Francuska neće pokretati  vojnu operaciju na sjeveru Sirije mimo akcija međunarodne koalicije protiv ekstremističke organizacije Islamske države, izjavio je danas neimenovani izvor iz francuskog predsjedništva.

Izjava je data dan nakon što se predsjednik Francuske Emmanuel Macron založio da podrži stabilizaciju tog regiona povećanjem broja vojnika, prenosi Reuters.

Francuska se ponudila i da posreduje  između Turske i Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u kojima su najbrojniji Kurdi, saopćeno je iz kabineta francuskog predsjednik Macrona.

Pariz je pružio uvjeravanja Sirijskim demokratskim snagama da podržava stabilizaciju sjeverne Sirije, navodi  Reuters.

Kurdski zvaničnik Kaled Eisa je nakon susreta Macrona i delegacije sa sjevera Sirije u kojoj su bili i predstavnici kurdske milicije "Jedinice za zašitu naroda" (YPG), rekao da je francuski predsjednik obećao da će uputiti francuske vojnike u Manbdiž kako bi podržali borbu protiv Islamske države i odvratili Tursku od napredovanja ka tom gradu.

Iz Makronovog kabineta to nisu htjeli da komentiraju, navodi britanska agencija.

Danas je  turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da je  Turska započela pripreme za nastavak operacije u Siriji, kako bi očistila sjeverne regije Ayn al-Arab, Ras al-Ain i Tel Abyad od militanata sve do iračke granice - dodajući da će to isto uraditi i u Iraku.

Turska je pokrenula operaciju Maslinova grana koja ima za cilj razbiti kurdske militantne grupe koje Ankara smatra terorističkim. Sjedinjene Države imaju vojnike koji su stacionirani u blizini kurdskih snaga u gradu Manbidž.

Erdoganova izjava dolazi nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da će kurdske snage imati podršku u stabilizaciji sjeverne Sirije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana