Kultura     | 30.03.2018. 12:28 |

Kardinal Puljić: Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Ne bojmo se života nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti. Ne popuštajmo zlu, volimo svoje i poštujmo tuđe - poručio je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Istakao je da svako vrijeme ima svoje svjedoke, ali da ga siromašni drugačije doživljavaju od bogatih, bolesni različito od zdravih, a marginalizirani u društvu potpuno suprotno od onih utjecajnih.

- Drugačije gleda na ovaj svijet čovjek koji nema novaca platiti ogrjev, a drugačije onaj koji kupuje skupocjeni automobil. Različit je pogled na ovo vrijeme očima bolesnika koji se liječi po našim zdravstvenim ustanovama, od onoga koji plaća svoje liječenje u privatnim klinikama u inozemstvu - naglasio je.

Stoga mu se, kao nadbiskupu, vrlo teško obraćati svima na isti način, jer je svjestan da u BiH "sit gladnog ne razumije, a gladan situ ne vjeruje".

Kardinal Puljić je također naglasio da je očita nestabilnost i napetost u svim poljima života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude te ih potiče da bježe iz vlastite zemlje.

Dodao je da BiH i njene građane izjeda "korupcijska hrđa" od koje zakazuje i zdravstvo, urušava se sudstvo i banalizira se i manipulira sa školstvom.

 - Nažalost, mnogo je toga u našem društvu što nagriza hrđa, a svjesni smo i da su nam neke vitalne funkcije već odavna zahrđale, kao što je industrija, ekonomija, proizvodnja, a sve u zemlji šuma i pitke vode - poručio je.

U zemlju, inače zdrave i sposobne mladeži, dodao je kardinal Puljić, umjesto sporta, inovacije i rekreacije, "uvukli su se poroci" alkohola, droge, besposličarenja i kriminala.

- Sve nas ovo tjera na zaključak da je ovo zemlja nazatka, a ne napretka. Zbog toga osjećamo kako je uzaludno govoriti, a kamoli očekivati jednaka ljudska i građanska prava - kazao je kardinal Puljić te dodao da je korupcija najveća ljudska kušnja.

Dok god se bude potkradalo ovu zemlju, a ne izgrađivalo, dok god se bude pljačkalo zajedničko dobro, a ne čuvalo i razvijalo, mišljenja je Puljić, svi će biti jedni drugima sve veći neprijatelji.

- Mi trebamo zemlju blagostanja i napretka, a ne zemlju nereda i kriminala. Naša se politička orijentacija od one devijantne mora sržno okrenuti u moralnu, od one otimalačke, pohlepne i lakome mora postati skromna, savjesna i transparentna - smatra Puljić.

Također ističe da BiH izjeda "demografska hrđa" te da je sve manje dječijeg smijeha i plača u obiteljima.

- Zaboravljamo dobro nam poznatu dječiju graju po našim školama i sve rjeđe viđamo zaigranu djecu na našim ulicama. Postajemo staračka nacija koju ne čeka svijetla budućnost - kazao je Puljić.

Međutim, duboko je uvjeren da će Kristovo uskrsnuće svima uliti novu snagu i učvrstiti postojeću nadu.

- Draga braćo i sestre, vjerujmo da ćemo zajedničkim snagama, uz Božiju pomoć, doći do boljih vremena. Vjerujmo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi "Bog Mira bio s nama" - zaključio je kardinal Puljić u uskršnjoj poruci.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tajvanska čelnica Tsai Ing-wen zahvalila svijetu na podršci

Novogodišnja poruka člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

Okupljeni ispred Suda BiH poručili, cilj protesta borba za istinu i pravdu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo