Svijet     | 29.03.2018. 16:26 |

Italija - Političke stranke održale sastanak, prepreke još prisutne

FENA Internet

RIM, 29. marta (FENA) - Italijanske političke stranke sastale su se u četvrtak u pokušaju da pronađu zajednički dogovor u vezi s formiranjem vlade nakon izbora završenih u ovom mjesecu bez jasnog pobjednika, i uoči formalnih konsultacija s predsjednikom države naredne sedmice.

Pokret Pet zvijezda, koji je osvojio najviše glasova na izborima 4. marta, organizirao je sastanak u parlamentu sa strankom Liga s krajnje desnice, s njenom umjerenijom saveznicom Forza Italia (Naprijed Italijo!) i ljevičarskom Strankom slobode i ravnopravnosti. 

Senatski vođa Pet zvijezda Danilo Toninelli izjavio je da su razgovori bili "konstruktivni" i usmjereni na političke programe koji mogu dobiti široku podršku u parlamentu, kao što je borba protiv siromaštva, a ne pregovori oko mjesta u vladi.

Zastupnica Forza Italia Anna Maria Bernini kazala je da je sastanak bio "koristan", ali je istaknula da pred formiranjem vladajuće koalicije stoje velike prepreke. 

I Pet zvijezda i Liga tvrde da imaju pravo imenovati premijera i vladu - prva kao najveća pojedinačna stranka, i druga kao vodeća stranka u konzervativnoj koaliciji koja je osvojila najviše mjesta u  parlamentu.

Nakon što su čelnici Pet zvijezda Luigi Di Maio i Lge Matteo Salvini ujedinili snage kako bi izabrali predsjednike oba doma parlamenta u prošloj sedmici, brojni komentatori smatraju taj sporazum otvaranjem puta za formiranje koalicijske vlade Pet zvijezda i Lige.

Takvo rješenje, koje bi alarmiralo Brisel i investitore zbog neprijateljskog stava obje stranke prema budžetskim pravilima EU, suočeno je, međutim, s brojnim preprekama, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!