Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 14:16 |

Ministar Jović: Usvajanjem zakona o šumama stati na kraj anarhiji

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 29. ožujka (FENA) - Županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović ustvrdio je kako u šumarskom sektoru u Hercegovačko-neretvanske županiji (HNŽ) vlada potpuna anarhija.

- Kada je u pitanju stanje u šumama u HNŽ-u, tu u pravom smislu postoji jedna anarhija. Radi svatko kako hoće i što hoće - kazao je ministar Jović na konferenciji za tisak u četvrtak u Mostaru na kojoj je govorio o radu Ministarstva u protekloj godini.

Dodao je kako je i iz toga razloga bitno da se donese novi zakon o šumama, budući je stari iz 2002. godine suspendiran. Po njegovim riječima, usvajanje novog zakona ključno je za početak zakonitog gospodarenja šumskim bogatstvom u HNŽ-u te reguliranje broja poduzeća koja se bave tom djelatnošću.

Starim zakonom bilo je predviđeno da šumskim bogatstvom gospodari samo jedno poduzeće, a po Jovićevim riječima, neki prijedlozi idu u tom pravcu da se ta djelatnost proširi na više poduzeća.

- U HNŽ-u smo proveli analizu i procjenu kapaciteta te se došlo do rezultata da postoji prostor da se svi radnici koji su trenutno zaposleni u šumskim poduzećima mogu imati redovitu plaću, a da se višak prihoda upotrijebi za jačanje i obnovu postojećih potencijala - kazao je ministar Jović, ustvrdivši kako je pitanje zakona o šumama nepotrebno ispolitizirano.

Jović je komentirao i stanje u JP Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar, istaknuvši kako se radi o naslijeđenom problemu, ali i da je uvjeren kako će uskoro to pitanje biti riješeno na zadovoljavajući način.

Šume Hercegovačko-neretvanske izgubile su ovlast za gospodarenje šumama zbog čega se uposlenicima tog poduzeća više ne isplaćuju plaće i doprinosi.

- Problemi s kojima su suočeni djelatnici JP Šume Hercegovačko-neretvanske su oni za koje moramo naći rješenje, jer je to jedino poduzeće koje je Županija utemeljila i koje je u cijelosti u njezinu vlasništvu - istaknuo je.

Kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, ministar Jović je kazao kako je Vlada HNŽ-a u protekloj godini osigurala 900.000 maraka za podizanje novih nasada šljiva, maslina i vinograda, pčelarstvo, te subvencije za nabavku novih motokultivatora , dok je ove godine u županijskom proračunu na poziciji "poticaji u poljoprivredi" planiran iznos od 1,2 milijuna maraka.

Jović se osvrnuo i na zagađenosti tla u HNŽ-u, kazavši kako je dolina Neretve zagađenija u odnosu na ostale dijelove županije zbog pretjerane uporabe pesticida.

Dr. Perica Bulić iz savjetodavne službe Ministarstva dodao je kako se kod nas prakticira tzv. totalna zaštita, što znači da kada istekne djelovanje jednoga sredstva, poljoprivredni proizvod odmah se tretira drugim.

- Blago rečeno, to je nedopustivo i jako štetno i za čovjeka i za okoliš - upozorio je Bulić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Međunarodna konferencija „KUPRES – Modernizacija šumarstva u BIH“

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom