Kultura     | 29.03.2018. 11:21 |

Dani komedije 'Smijeh je lijek' od 1. do 6. aprila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Dani komedije "Smijeh je lijek" koje organizira Centar kulture i mladih - javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar, bit će održani u Sarajevu od 1. do 6. aprila pod tradicionalnim pokroviteljstvom Općine Centar.

Ovi 22. susreti će okupiti na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona. Publika će imati priliku uživati u pet predstava vrhunskih interpretatora iz Sarajeva, Zagreba, Tuzle i Beograda koje će biti izvedene na sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj ulici. Festival "Smijeh je lijek" nema pobjednika, nema nagrada, već postoji samo želja da se sugrađanima podari dobra zabava i smijeh.

Ovogodišnji Dani komedije počinju u nedjelju, 1. aprila monodramom "Međuigre 0-24" Zijaha Sokolovića. Poznati bh. glumac u ovoj predstavi s već poznatom scenografijom – sam na pozornici, bez svjetlosnih i zvučnih efekata, stolica, stol i čaša vode, daje mala svakodnevna razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza. Njegova razmišljanja su stavljena u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave kroz koje publiku Sokolović vodi svojom virtuoznošću i pozorišnom magijom.

Drugog dana festivala, u ponedjeljak, 2. aprila na programu je hit komedija ''Otac i sin'' koju izvode poznati hrvatski glumac i voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra i zagrebački stand up komičar Tin Sedlar. U ovoj komediji o generacijskom jazu otac predstavlja stariju generaciju i teži sigurnijim metodama, dok je sin tipičan primjer modernog dečka koji voli sve što vole mladi. Otac je isplanirao cijeli dan, no sin ima druge planove jer se sprema na ''spoj''. Ponosni otac koristi sve svoje moći kako bi sina pripremio na najbolji mogući način...

U utorak, 3. aprila glumci Teatra Prizor iz Beograda će izvesti satiričnu komediju ''Rijaliti obračun''. U vrijeme kad nas rijaliti tv programi obasipaju lošim i kič sadržajima, ''Rijaliti obračun'' kroz parodiju prikazuje pravu ulogu medija, novinarskih naslova i tekstova, kao i raznih nekvalitetnih tv emisija, koje nažalost često imamo prilike gledati. Riječ je o dvoje učesnika jednog rijaliti programa koji nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevnici na isti način kao što su to radili tokom održavanja rijalitija… Autor teksta je Vanja Bulić, režija Rade Vukotić, a igraju Ivan Bekjarev, Danina Jeftić i Igor Damnjanović.

Komedija ''Siroti mali hrčki'' – projekt Narodnog pozorišta Tuzla i Udruženja građana dramskih umjetnika ''Talija'', na programu je u srijedu, 4. aprila. Ova predstava, kojom glumac Milenko Iliktarević obilježava 30 godina umjetničkog rada, je priča o malom čovjeku kojem se u birokratizovanom svijetu ne posvećuje dovoljno pažnje. Prikazuje dva službenika koji iz dosade započnu neslanu šalu, koja će imati dalekosežne političke posljedice. Osim Iliktarevića igraju Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Meliha Fakić, Nermin Omić i Rešad Barčić. Predstava je rađena po tekstu Gordana Mihića iz 1973. godine, ali i danas veoma aktuelnom.

Posljednja predstava ovog festivala je komedija ''Kad voljem, voljem'' glumca, scenariste, humoriste i redatelja Saše Pantića koja je na programu u petak, 6. aprila. Riječ je o ljubavnoj komediji sa mnogo zapleta, ljubavi prema ženi, fotelji, politici…, koja će sigurno nasmijati publiku.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'