Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 16:24 |

Vlada HNŽ-a okončala aktivnosti oko kupnje Hotela 'Ero'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. ožujka (FENA) - Usvajanjem Odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o kupnji Hotela „Ero“ i davanju ovlasti predsjedniku Vlade HNŽ-a za potpisivanjem Ugovora, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici okončala je aktivnosti pri kupnji Hotela „Ero“ u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave.

Vlada je, također, s ciljem osiguranja potrebnih sredstava, usvojila i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade konstatirali su tijekom rasprave kako će donošenjem današnjih odluka biti ostvareni prioritetni ciljevi Vlade - učinkovitiji rad, smanjenje troškova smještaja tijela i organa uprave, te omogućavanje građanima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, razmotrila Izvješće o utrošenim sredstvima po Sporazumu o sufinanciranju projekta održivog odgovora s ciljem smanjenja ovisnosti u BiH koji je zaključen s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP). Također, odobrena su sredstva u iznosu od 72 000 maraka u svrhu nabave lijeka metadona za potrebe Centra za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnika u Mostaru.

Usvojena je i Odluka o provedbi preventivnih, protuepidemijskih i DDD mjera za što je osigurano 140 000 maraka. U raspravi je istaknuto kako je lani, nakon devet godina, prvi put izvršeno sustavno deratiziranje koje je u cijelosti obavio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a. Budući da se takav način pokazao vrlo uspješnim i financijski prihvatljivim Zavod će, kako je navedeno, i ove godine nastaviti taj posao. 

Također, usvojena je i Odluka o nabavi cjepiva protiv gripe i bjesnoće u iznosu od 40 600 maraka.

Na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, razmotren je Program utroška novčanih sredstava u iznosu od 1 200 000 maraka za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji. Cilj Programa je, kako je istaknuto, podizanje proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima i razvitak poljoprivrede koja je od značaja za turizam i ekologiju.

Na prijedlog Uprave za prognanike i izbjeglice, usvojen je dio Programa utroška sredstava za 2018. godinu koji se odnosi na skrb raseljenih osoba i povratnika u iznosu od 100 000 maraka i pomoć u održivom povratku u iznosu 60 000 maraka. Vlada je usvojila i Odluku o plaćanju troškova održavanja šest kolektivnih centara u kojima je smješteno 79 obitelji, odnosno 160 osoba.

Također, usvojena je Odluka o utvrđivanju visine iznosa uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje raseljenih osoba i povratnika u iznosu od 8,00 maraka mjesečno po nositelju osiguranja, kao i Odluka o utvrđivanju visine naknade za podmirivanje troškova ukopa raseljenih osoba i povratnika u iznosu od 700 maraka.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je donijela Odluku o dodjeli koncesije za elektroenergetski objekt fotonaponske elektrane Stolac A, snage 149,04 kWp i Odluku o  produljenju Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine šljunka na lokaciji „Jasenica-Duge njive“ Grad Mostar.

Nastavljajući aktivnosti na opremanju policije u HNŽ, Vlada je donijela Odluku o nabavi policijskog naoružanja u iznosu od 338 500 maraka.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, usvojen je Plan utroška novčanih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u iznosu od 32.354,68 maraka. Sredstva će, uz ostalo, biti utrošena za nabavu vatrogasne opreme, stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca, te održavanje opreme i vatrogasnih sredstava. Također, Vlada je razmotrila Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u iznosu od 808.184,49 maraka koji će, uz ostalo, biti utrošeni na opremanje struktura civilne zaštite, provedbu mjera zaštite i spašavanja i preventivne mjere.

Na današnjoj sjednici razmotreno je i usvojeno Izvješće o radu inspektorata Ministarstva gospodarstva za 2017. godinu. Tijekom rasprave, Vlada je konstatirala kako se, zbog manjka broja inspektora, suočava s ozbiljnim izazovima kontrole zakonitosti rada u različnim područjima. Stoga je usvojila Odluku kojom je zadužila ministarstva koja imaju inspekcijske službe da pokrenu postupak popunjavanja nedostajućeg inspekcijskog kadra.

Vlada je prihvatila Informaciju o postupku davanja odgovora na Upitnik Europske komisije-povjerenstva, a tijekom rasprave istaknuto je zadovoljstvo načinom na koji su, sukladno zadanim rokovima, ispunjene zadaće stavljene pred HNŽ u tom postupku, navodi se u priopćenju.
 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom