Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 16:04 |

PDP - Sve dokumente o saradnji BiH s NATO-om potpisao SNSD

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28.marta (FENA) – Iz Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da Milorad Dodik “lažima" o političkim protivnicima pokušava da sakrije činjenicu da su sve dokumente o saradnji sa NATO-om uime BiH potpisali funkcioneri SNSD-a.

- Sve ovo je urađeno na osnovu deklaracije koju je donijela ova partija, a koja NATO definiše kao strateški cilj – navodi se u saopćenju PDP-a.

Dodaju da Dodik pokušava da skrene pažnju s činjenica da je nekadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić 2005. potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga je SNSD.

-Član 84. Zakona o odbrani BiH ovako govori o aktivnostima za prijem u NATO: ”Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO – podsjećaju iz PDP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je, kako dodaju, 2006. Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, a 2009. potpisao je i formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Iz PDP-a ističu i da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić 2008. potpisao dokumente za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO.

-Jednim od njih, 'Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO', potvrđen je strateški cilj, a to je 'što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO' – navodi se u saopćenju PDP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'