Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 14:58 |

Alendar: Samom aplikacijom za kandidaturu Mostara napravljen je iskorak

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 27. ožujka (FENA) - Za izradu aplikacije "Mostar europska prijestolnica kulture 2024." ostalo je nešto više od pola godine, te je potrebno uložiti mnogo truda i rada da Mostar dobije tu titulu- rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Mostaru upriličenoj u povodu informiranja javnosti o projektu EPK.

 Po riječima Mustafe Alendara iz Tima za izradu aplikacije „Mostar europska prijestolnica kulture 2024“, ispunjavanje aplikacije traži određeni angažman, kako gradske administracije, tako i svih sektora u društvu kojim će se već napraviti iskorak u odnosu na sadašnje stanje ne samo što se tiče kulture, nego i ekonomije, turizma ostalih grana koje to prate.

- Na kraju se nadam da će nam biti svejedno hoćemo li dobiti ili ne titulu, jer ćemo već biti na razini da smo mapirali Mostar u europskim razmjerama da je interesantan grad prvo za nas, a kasnije i za ostale - kazao je Lender.

 U konkurenciji za kandidaturu Mostar je, uz Banja Luku, u skupini zemalja s Islandom, Norveškom, Albanijom, Crnom Gorom.

 Donošenjem odluke o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture Grad Mostar je preuzeo i obvezu izrade Strategije razvoja kulture Mostara kojim će diktirati budući razvoj kulture tog grada.

-Želimo izraditi kvalitetan strateški plan i dokument koji će diktirati budući razvoj kulture našeg grada- izjavila je članica Tima i savjetnica Službe za kulturu Odjela društvenih djelatnosti Sanela Ćorić Mešić.

 Sastavni dio te strategije je anketni upitnik namijenjen svim građanima Mostara, a nalazi se na web stranici www.mostar2024.ba. Građani će na toj stranici moći dati svoje mišljenje o tome što žele poboljšati u svome gradu i što misle o samoj kandidaturi za tu prestižnu titulu.

- Pored općih informacija o kandidaturi Grada Mostara, na stranici će se moći pratiti svi događaji iz kulture svih kulturnih javnih institucija te se time događaji u kulturi ubuduće ne bi ubuduće poklapati- objasno je član Tim-a Josip Blažević.

U izradi Strategije sudjeluje veliki broj aktera kulturnog života Mostara (od sveučilišnih profesora, akademskih umjetnika, nevladinih organizacija, zanatlija i sl.)  s ciljem kreiranja suvremene, kvalitetne ideje i vizije razvoja kulture grada.

 Senada Demirović Habibija, kustosica u Centru za arhitekturu i dijalog i umjetnost „Ada“ Mostar najavila je ovom prilikom mostarske Dane Orisa koji, kako kaže, pomažu proces promoviranja i etabliranja Mostara na međunarodnu kulturnu i umjetničku scenu.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana