Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 14:39 |

Vlada HBŽ-a u 2018. orijentirana na jačanje gospodarstva i razvoj poduzetništva

FENA Saopćenje

LIVNO, 28. ožujka (FENA) - Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojila je, na sjednici održanoj u srijedu u Livnu, Program rada za 2018. godinu kojim se, uz ostalo, predviđa da će Vlada u svom radu i sukladno svojim ustavnim nadležnostima, biti orijentirana na poboljšanje gospodarskog položaja Županije, razvoj ljudskih resursa te učinkovitiju organizaciju uprave.

Prema integriranoj strategiji razvoja Hercegbosanske županije 2016.-2020. godine, sektorski ciljevi su: konkurentno gospodarstvo kroz intenziviranje proizvodnje i povećanje zaposlenosti, zatim poboljšanje komunalne infrastrukture i zaštita okoliša te razvoj ljudskih potencijala i struktura za upravljanje razvojem u funkciji povećanja kvalitete života, izvijestili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Ukupno planirana sredstva za realizaciju Strategije razvoja Hercegbosanske županije za 2018. godinu su 16.342.669 maraka.

Pored planiranog, treba napomenuti da će Vlada HBŽ-a u uvjetima gospodarstva na globalnoj razini, inicirati ubrzanje operativnih aktivnosti u kreiranju povoljnijeg poslovnog ozračja, osobito kad je u pitanju uklanjanje administrativnih zapreka za razvoj poduzetništva.

Vlada HBŽ-a u 2018. godini stavit će naglasak na gospodarski rast koji će jedini moći dovesti i do poboljšanja standarda cjelokupnog stanovništva Županije, stoji u priopćenju.

Osnovni pravci djelovanja Vlade bit će usmjereni na zaustavljanje negativnih trendova, s posebnim naglaskom na smanjenje nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje investicija, a sukladno ekološkoj održivosti.

Rad Vlade, prije svega, bit će usmjeren i na postizanje financijske stabilnosti županije, započete, a nezavršene zadaće i obveze u 2017. godini, poticanje razvoja poduzetništva u oblasti malih i srednjih poduzeća, investiranje u energetski sektor, razvijanje vodoprivredne infrastrukture i nastavak stvaranja uvjeta za snažniji i stabilniji gospodarski razvoj HBŽ-a.

Pored toga, Vlada će, sukladno svojim mogućnostima, skrbiti za braniteljsku populaciju te ostale grupe čija je egzistencija posebno ugrožena.

Godišnji program rada Vlade Hercegbosanske županije za 2018. godinu temeljen je na programskom, normativnom i tematskom dijelu svakog ministarstva i uprava te su u njima utvrđeni zadaci, nositelji aktivnosti, rokovi u kojima će se navedene aktivnosti izvršiti te mjere koje će u zadanim okvirima poduzimati Vlada HBŽ-a, odnosno županijska ministarstva i uprave.

Vlada je, također, donijela Odluku o pokriću dijela akumuliranog deficita Proračuna HBŽ-a iz ranijih godina.

Prema toj odluci odobrava se pokriće dijela akumuliranog deficita iz ranijih godina u iznosu od 500.000 maraka iz sredstava viška prihoda nad rashodima (suficita) ostvarenog u 2017. godini, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

U Vladi HBŽ-a upriličen prijam za novu Miss Hrvatske Tomislavu Dukić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana