Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 10:52 |

Tužilaštvo BiH - U Foči uhapšen Saša Ćurčić osumnjičen za ratni zločin silovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Foče locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Sašu Ćurčića, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH.

Osumnjičeni Ćurčić je pod istragom i osumnjičen je da je u ljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ćurčić je osumnjičen da je prijetnjom i upotrebom sile nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačka g), prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju silovanje, u vezi sa članom 180. stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora kako bi se onemogućilo ometanje postupka, a istraga se nastavlja u pravcu podizanja optužnice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Uhapšen S. A. zbog 15 teških krađa na području Tuzle i Srebrenika

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo