Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 20:51 |

Sutra nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.marta (FENA) – Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će sutra Prijedlog zakona o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Zakonom se određuje podaci koji će se upisivati u Registar, način njihovog čuvanja i davanja na korištenje, stepen njihove povjerljivosti, kao i posebne mjere koje se provode prema osobama pravosnažno osuđenim za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Svrha donošenja Zakona je obezbjeđivanje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

U Registar će se upisivati i osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnika, prema zakonima koji su prestali da važe.

Poslanici su tokom večerašnjeg rada završili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju - po hitnom postupku te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, također po hitnom postupku.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji – po hitnom postupku, a kako bi vlasnicima oružja za ličnu bezbjednost, kojim je istekao rok važenja oružnog lista, jer su propustili prethodne zakonske rokove, bilo omogućeno izdavanje ove dozvole.

Poslanici su razmotrili i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, koji se Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih omogućava nastavak ispunjavanje obaveza prema nasljedniku Haškog tribunala - Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u skladu sa Rezolucijom Vijeća bezbjednosti UN i statutom tog mehanizma.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana