Kultura     | 27.03.2018. 13:52 |

Festival MESS i ove godine ostaje dosljedan promotor kosmopolitskog

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Uzbudljive, važne i zanimljive predstave različitih žanrova koje postavljaju pitanja o svima nama i svijetu današnjice i ove će godine donijeti Internacionalni teatarski festival MESS tokom sedmodnevnog programa od 29. septembra do 6. oktobra, pod okriljem mota "Otvoreni za sve".

U 58. izdanju MESS će ponuditi 16 predstava iz zemalja okruženja, Evrope i svijeta, dok će selekcija bh. predstava, od 17 prijavljenih, biti objavljena u junu. I ovaj put bh. publici će se predstaviti vrsni autori i glumci svjetske teatarske scene, a Festival će kao i uvijek otvarati brojna pitanja o smislu i okolnostima savremene civilizacije.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će MESS i dalje nastaviti kontinuirano održavati status jednog od najznačajnijih teatarskih svjetskih festivala, podsjetivši da već više od pet decenija ovaj festival daje značaj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te biva dijelom globalne porodice postavljajući pitanja o svima nama.

Program menadžer MESS-a Dino Mustafić naglašava da su se tokom selekcije programa vodili izdvajanjem pojedinačnih stvaralaca koji donose jedinstvene poetike, a da će pri tome informisanje i edukacija i dalje ostati temeljna misija Festivala.

Podvlači da će publika ove godine moći uživati u predstavama dramskog, dokumentarnog, forumskog i muzičkog pozorišta te savremenog plesa.

- Od MESS-a se očekuje da bude multikulturan, što će uvijek i biti, da otvara prozor u najširi svijet. On mora ostati promotor kosmopolitskog i modernog i tome ćemo ostati dosljedni. MESS je mimo lokalnog trenda klaustrofobije i najčešće je bio različit od domaćeg repertoara u pozorištima, koji na žalost postaje sve više konzervativan - mišljenja je Mustafić.

Smatra da će se MESS potruditi da svojim programima, "uprkos socijalnoj, političkoj i drugoj atmosferi koja mu nikad više nego sada nije bila nauštrb" i dalje oblikovati domaću scenu i autore.

Ovogodišnji će MESS otvoriti njemačka predstava "Otvoreni za sve" rediteljice Constanze Macras, koja govori o današnjem položaju velike svjetske manjine Roma, kroz muziku i ples te prikazivanje nesporazuma, klišea i predrasuda o tim nomadima 21. stoljeća.

Osim predstave otvaranja, Mustafić je prezentirao konačni festivalski program, te posebno izdvojio komade "Ono što nedostaje" rediteljice Selme Spahić u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, "Cezary polazi u rat" u režiji Cezary Tomaszewskog (Poljska), "Ti nisi onaj koji će živjeti dugo" za koji koncept i koreografiju potpisuju Josef Fruček i Linda Kapetanea (Republika Češka), "Bagdad" u režiji Chrisa Keulemansa i Enkidua Khaleda (Belgija/Holandija).

Tu su i "Palmyra" Bertranda Lesca i Nasi Voutsas (Ujedinjeno Kraljevstvo), "Carstvo mraka" u režiji Igora Vuka Torbice (Narodno pozorište Srbija), "Bordel Balkan" Andraša Urbana (Kosovo), "Fin de mission" Fabiana Lettowa, Mirjam Schmuck i Martina Ambara (Njemačka/Kamerun) te "Groznica" Abigaila Browde i Michaela Silverstonea (Sjedinjene Američke Države).

Glumac Pozorišta mladih Sarajevo Sanin Milavić ovom je prigodom pročitao poruku glumca, autora, reditelja i suosnivača pozorišne trupe Theatre de Complicite Simona McBurneya povodom 27. marta, Svjetskog dana teatra.

Osim Sarajeva i Zenice, čelnici MESS-a uložit će trud da ovogodišnji festivalski program pogleda i publika u Mostaru, Tuzli, Goraždu i Banja Luci.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo