Regija     | 27.03.2018. 12:22 |

Pahor će odluku o raspuštanju parlamenta i izborima objaviti 14. travnja

FENA Agencije

LJUBLJANA, 27. ožujka (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da će odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju parlamentarnih izbora potpisati 14. travnja, nakon što istekne rok u kojemu prema ustavu eventualnog kandidata za mandatara prijelazne vlade mogu predlagati zastupnici ako se za to prikupi najmanje deset potpisa.

 Pahor je parlament i službeno obavijestio da neće predložiti kandidata za privremenog premijera, na što bi prema zakonu i ustavu imao pravo.

"Mandat sadašnjem sazivu parlamenta ionako je pri kraju, zato mislim da inicijative za biranje privremenog predsjednika vlade ne bi imale smisla", kazao je Pahor zastupnicima u parlamentu, dodavši da smatra kako parlamentarne izbore treba provesti što je prije moguće.

Odluka o tome kad će se izbori održati Pahor, kako je rekao, još nije donio i o tome će se dodatno konzultirati s čelnicima političkih stranaka.

Kao moguće datume izbora naveo je 27. svibnja ili 3. lipnja.

Slovenski premijer Miro Cerar neočekivano je podnio ostavku prije manje od dva tjedna, čime je za nekoliko tjedana ubrzao održavanje parlamentarnih izbora koji su ionako bili predviđeni za lipanj ili srpanj, prenosi Hina.

Cerar je kao neke od glavnih razloga za svoj čin naveo nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda koji je naredio novo održavanje referenduma o već usvojenom zakonu o gradnji pruge Koper-Divača, te poništio rezultat onoga koji je lani već održan, što bi moglo ugroziti jedan od strateških projekata Cerarove vlade. Upozorio je i na neslaganja u koaliciji koja su usporila reforme koje je namjeravao provesti.

Međutim, dio analitičara smatra da se radilo o dobro smišljenom taktičkom potezu predsjednika Stranke modernog centra (SMC) kojoj je kao i cijeloj koalicijskoj vladi rejting među biračima stalno opadao.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana