Kultura     | 28.03.2018. 11:26 |

Laibach u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - U okviru procesa obogaćivanja kolekcije „Opkoljeno Sarajevo“, a povodom koncerta grupe Laibach, Historijski muzej BiH će predstaviti dio NSK arhiva koji se odnosi na kulturni život Sarajeva za vrijeme opsade.

Grad Sarajevo i grupa Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu, a održavanje koncerta se podudaralo sa potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Više od dvije decenije nakon „historijskog koncerta“ otvorena je priča o koncertu Laibacha iz 1995. godine koja će biti predstavljena kroz izložbu „NSK država Sarajevo“. Priča o koncertu je ispričana kroz fotografske zapise Zorana Kanlića, svjedočanstva i dokumente građana Sarajeva.

Historijski muzej BiH je u procesu prikupljanja građe za kolekciju „Opkoljeno Sarajevo“ ostvario brojna partnerstva – jačanjem veza sa savremenim društvom i međuinstitucionalnom saradnjom.

Jedna od institucija je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Rezultat ove saradnje je razgovor na temu „Sarajevo 1995-2018: Kovanje budućnosti na historijskom mjestu spoticanja“ sa Ivanom Novakom iz Laibacha.

Razgovor će biti održan na dan novog koncerta grupe Laibach, 29. marta, u sklopu predstavljanja izložbe „NSK država Sarajevo“. Izložba će biti predstavljena i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Članovi grupe Laibachu sutra će posjetit Historijski muzej BiH u 13 sati, gdje će prisustvovati integriranje priče o koncertu iz 1995. godine u stalnu postavku „Opkoljeno Sarajevo“. 

U 13.30 sati će biti otvorena izložbe „NSK Sarajevo“ fotografa Zorana Kanlića, dok je za 13.45 sati planirano davanje izjava za medije. Od 14 sati na rasporedu je razgovor sa Ivanom Novakom „Sarajevo 1995-2018: Kovanje budućnosti na historijskom mjestu spoticanja“.

Ove aktivnosti su samo jedna od faza kojom Historijski muzej BiH nastoji obogatiti kolekciju „Opkoljeno Sarajevo“. U toku koncerta, Historijski muzej BiH će imati svoj kutak za prikupljanje u Domu mladih.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!