Svijet     | 27.03.2018. 09:25 |

Guterres šokiran govorom mijanmarskog generala o Rohinjama

FENA Internet

NEW YORK, 27. marta (FENA) – Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je šokiran riječima komandanta vojske Mijanmara kada je govorio o Rohinjama.

- Generalni sekretar je šokiran izvještajem o govoru generala Min Aung Hlainga – rekao je Farhan Haq, zamjenik portparola prvog čovjeka UN, prenosi Xinhua.

Tokom okupljanja u sjevernoj državi Kachin, Min Aung Hlaing je Rohinje nazvao Bengalcima  i rekao da oni „nemaju zajedničke karakteristike niti kulturu s narodima Mijanmara.

Prvi čovjek UN-a pozvao je sve lidere ove države da se suprotstave širenju mržnje i da promoviraju kulturnu harmoniju.

-To je neophodno kako bi se moglo nastaviti sa institucionalnim mjerama za borbu protiv diskriminacije i provedbom preporuka Savjetodavne komisije za državu Rakhine- rekao je.

Gutteres je ponovio važnost djelovanja na uzroke nasilja i odgovornost vlade da se brine za sigurnost i pomoć onima koji je trebaju.

U međuvremenu, od ključne važnosti je osigurati dobrovoljni povratak protjeranih Rohinja uz sigurnost i dostojanstvo, poručio je čelnik UN-a.

Rohinja pobunjenici napali snage Mijanama u augustu prošle godine, što je uzrokovalo odmazdu vladinih snaga. Oko 688.000 Rohinja je bilo primorano preći u susjedni Bangladeš.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'