Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 16:13 |

Vještakinja: Nema dokaza da su fizičke osobe ostvarile prihod

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Unakrsnim ispitivanjem vještakinje finansijske struke Kerime Prašljević danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Hasibu Bjeliću, Amiru Šariću i Feridi Hasić, optuženima za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Vještakinja Prašljević, koja je na prijedlog odbrane na prethodnom ročištu direktno ispitana, je, odgovarajući na upite zastupnika optužbe, navela da je prilikom vještačenja u ovom predmetu koristila dokumentaciju koju je Tužiteljstvo KS dostavilo vještaku optužbe, te SIPA-in dokument iz kojeg je vidljivo koliko su puta optuženi prelazili državnu granicu.  

Istovremeno, vještakinja je ostvarila uvid u izvode poslovnih banaka u kojima su optuženi imali otvorene račune, te u stanje tih računa, odnosno priliv i odliv novčanih sredstava, kao i Memorandum o razumjevanju između optuženih i pravne osobe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dopis Ministarstva pravde Ruske Federacije (RF).

U vezi s tim, utvrđeno je da su optuženi Bjelić i Šarić državljani Ruske Federacije, odnosno rezidenti te zemlje, te budući da nisu boravili u BiH 183 dana u jednoj godini (porezni period), nisu ni bili dužni plaćati poreze u BiH, odnosno da su s obzirom na to da su privređivali/ostvarivali prihode u drugoj državi (RF) tamo i izmirivali te obaveze.

Vještakinja je, također, zaključila da nema dokaza o tome da su fizičke osobe (optuženi) ostvarile prihod, te analizirala stanje u odnosu na kupovinu nekretnina u BiH, kao i pitanja u kontekstu izmirenja poreznih obaveza u skladu sa Sporazumom o izbjegavanju duplog oporezivanja između BiH i UAE.

Pojasnila je da je prilikom uplata novčanih sredstava banka iz Dubaija bila u obavezi izvršiti provjeru transakcija, te da je uobičajeno da svaka banka traži dokument o prilivu novčanih sredstava, odnosno izvrši provjere o tome šta je osnov za uplatu kao i o porijeklu novca.

Po riječima vještakinje, prilikom izrade nalaza i mišljenja konsultirala je rješenja sadržana u Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o doprinosima i Zakonu o devizno0m poslovanju.

Optužnica Tužiteljstva KS-a Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su, zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona KM. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo