Kultura     | 26.03.2018. 14:21 |

Osmanović-Trivić: Moguće riješiti status Historijskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva Milanom Trivićem o stanju institucija kulture, s posebnim akcentom na status sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Zajednički je ocijenjeno da je neophodno što prije preduzeti aktivnosti na rješavanju statusa institucija kulture, za koje postoje uvjeti za prijenos osnivačkih prava na određene nivoe vlasti.

- Prije svega mislim na Historijski muzej BiH u Sarajevu, za koji je iskazana volja nadležnih institucija svih nivoa vlasti da bude ustupljen Gradu Sarajevo. Grad Sarajevo treba da ima sadržaje po ugledu na svjetske metropole, a Historijski muzej može uz određena ulaganja biti reprezentativan - rekao je ministar Osmanović.

Konstatirano je da bi preuzimanjem Historijskog muzeja od Grada Sarajevo, mogao biti riješen i smještaj izuzetno vrijednih kolekcija koje ima Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. Preseljenjem Ars Aevija u zgradu Historijskog muzeja, uz finansijaka ulaganja koja bi za te dvije kulturne ustanove bilo realno obezbijediti, uz preuzimanje potpunih vlasničkih i upravljačkih prava od Grada Sarajevo, mogao bi trajno biti rješen status i funkcioniranje ovih institucija kulture.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović naglasio je i da je potrebno nastaviti razgovore kako bi se rješio status ostalih institucija kulture i time spriječilo propadanje imovine koju baštine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bošnjak i Dresse: Podrška MMF-a za članstvo BiH u EU

Projekt 'Mjera mora' autora Stjepana Skoke predstavljat će BiH na Venecijanskom bijenalu

Direktori kulturnih institucija razgovarali s ministrom kulture HNŽ-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!