Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 13:53 |

Počelo suđenje za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja 'Đurđevik'

FENA Saopćenje

TUZLA, 26. marta (FENA) - Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje bivšem direktoru Rudnika mrkog uglja (RMU) “Đurđevik” Adnanu Šabiću i još dvoje optuženih za zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli pročitana je optužnica koja Šabića tereti s bivšim šefom Službe za komercijalne poslove RMU-a Esadom Hodžićem i nekadašnjim rukovodiocem Sektora trgovine u firmi “Junuzović kopex” Nerminom Alićem za nepravilnosti u vezi s nabavkom i prodajom veće količine dizel-goriva tokom 2006. godine.

U optužnici, koja je podignuta i protiv pravnog lica “Junuzović kopex”, navedeno je da je Šabić, kada je donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za devet miliona litara dizel-goriva, postupao suprotno Statutu RMU-a i odredbama Zakona o javnim nabavkama.

U tom postupku, za izbor ponuđača je, između ostaloga, kao kriterij u pozivu naznačio “dosadašnja saradnja”, što, prema optužnici, zakonski nije mogao biti ni kvalifikacioni, ni kriterij za izbor ponuđača.

Na taj način je, navodi se u optužnici, firmu “Junuzović kopex” stavio u povlašteni položaj u odnosu na druge ponuđače, te je komsija za javne nabavke u RMU-u, cijeneći pri bodovanju i ovaj kriterij, izabrala ovu firmu, bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 konvertibilnih maraka (KM).

Firma “Shell-Elektron”, koja nije izabrana iako je imala jeftiniju ponudu, tužila je Rudnik i dobila iznos od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

Šabićev advokat Mensur Radončić kazao je da se radi o potpuno neopravdanom progonu njegovog branjenika, te da su kriterij “dosadašnja saradnja”, koji je tada bio općeprihvaćen, koristile mnoge javne ustanove i institucije.

Nakon čitanja optužnice i izlaganja uvodnih riječi, iskaz je dao Muhidin Alić, vlasnik i direktor firme “Shell-Elektron”, koji je rekao da je nakon izbora firme “Junuzović kopex”, uložio prigovor, ali da mu je odgovoreno da je njegov prigovor neutemeljen i neosnovan.

“Do tada se nisam susretao sa terminom ‘dosadašnja saradnja’. Išao sam kasnije kod direktora i kazao mu da se krši Zakon o javnim nabavkama i da smo povoljniji za 700.000 maraka. On je rekao: ‘Aliću, popio si kafu, možeš izaći. Da se na glavu nasadiš, ugovor će dobiti Junuzović kopex.’ Rekao sam da ću tužiti i da ću ići do Strasbourga ako bude trebalo”, ispričao je Alić.

Advokat Radončić je pitao svjedoka zbog čega nije na samom početku, kada su objavljeni uslovi i kriteriji tendera, izjavio žalbu.

“Nije mi palo na pamet da će ići protiv sebe, protiv Rudnika. Mislio sam da će im cijena biti prioritet”, odgovorio je svjedok.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. april, javlja BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo