Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 25.03.2018. 16:25 |

Skandal u EU zbog imenovanja Junckerovog savjetnika na važnu poziciju

FENA Internet

BRISEL, 25. marta (FENA) – Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se našao u središtu skandala zbog načina na koji je njegov najbliži savjetnik postao generalni sekretar državne službe Evropske unije u kojoj radi više od 30.000 ljudi, piše AFP.

Bivši Junckerov šef kabineta Martin Selmayr je imenovan na dužnost, a Evropski parlament je zatražio istragu, jer je Selmayr prvo imenovan za zamjenika generalnog sekretara, a onda je generalni sekretar iznenada odlučio otići u penziju, pa je Junckerov savjetnik zauzeo njegovo mjesto. Sve to se događalo na jednoj sjednici Evropske komisije u februaru ove godine.

Brisel je objavio saopćenje i odgovor parlamentarcima u kojem kaže da je sve urađeno po zakonu i uz saglasnost svih evropskih komesara i predstavnika država članica. Komisija je potvrdila da je znala za namjere o penzionisanju, te da je Juncker to rekao svom savjetniku. Međutim, odbacili su optužbe da je sve isplanirano.

Komisija tvrdi da Junckerov savjetnik još nije promoviran na višu poziciju u službi te da je pristao i na nižu plaću. Evropski ombudsmen je primio žalbe na ovaj postupak.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Velike promjene u japanskoj vladi zbog finansijskog skandala

Različite reakcije na izvješće EK o Crnoj Gori i kritike na stanje pravosuđa

Kovačevski najavio mjere protiv odgovornih za nesavjesno liječenje onkoloških pacijenata

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana