Magazin     | 25.03.2018. 10:00 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 25. ožujka (FENA) - 

- 1611. Rođen turski putopisac Evlija Čelebija, koji je od 1630. proputovao Osmanlijsko carstvo, a svoja zapažanja objavio u čuvenim "Putopisima" u 10 knjiga.

- 1655. Nizozemski matematičar, fizičar i astronom Christiaan Huygens otkrio je najveći Saturnov mjesec Titan.

- 1821. Grci na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka, koji je nakon 12 godina završen priznavanjem neovisnosti Grčke.

- 1881. Rođen Bela Bartok, mađarski skladatelj i pijanista, čije je djelo otvorilo nove pravce razvoja mađarske glazbe.

- 1941. Kraljevina Jugoslavija pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsjednik vlade Dragiša Cvetković i ministar vanjskih poslova Aleksandar Cincar Marković.

- 1942. Rođena Aretha Franklin, američka soul pjevačica poznata po hitovima "Respect", "Chain Of Fools", "Freeway Of Love", "Who's Zooming Who" i mnogim drugim.

- 1957. Belgija, zapadna Njemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Nizozmeska potpisale Rimski ugovor, po kojem je 1. siječnja 1958. osnovano Europsko zajedničko tržište. Organizacija je kasnije nazvana Europska ekonomska zajednica (danas Evropska unija).

- 1991. Umro Milutin Mića Tatić srpski kazališni, filmski i TV glumac, junak TV serije za djecu "Na slovo, na slovo". Najmlađe slušatelje Radio Beograda godinama je budio emisijom "Dobro jutro, deco".

- 1995. Umro Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener. Osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci. Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

- 1999. U požaru koji je zahvatio 30-ak vozila u tunelu ispod Mont Blanca poginulo je najmanje 40 ljudi.

- 2002. U snažnom potresu u Afganistanu i sjeverozapadnom Pakistanu život je izgubilo oko 1.800 ljudi, a 2.000 ih je ranjeno. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!