Kultura     | 24.03.2018. 10:44 |

Finci: Premec je bio jedinstvena pojava, erudita i vrijedan znanstvenik

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Akademik Vladimir Premec (79), emeritirani profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, preminuo je u petak, 23. marta u Sarajevu.

Njegov dugogodišnji prijatelj i kolega, profesor Predrag Finci, rekao je u izjavi Feni da je, na vijest o smrti prijatelja i na pitanje da li zna da je umro Vladimir Premec, rekao da nije nikada ni pomislio da se to može dogoditi.

-Nikada voljno ne mislim da će me dragi ljudi napustiti, njima sam nekako namijenio vječnost. Vladimir Premec je bio jedan od njih. Upoznao sam ga davno, ima tome pola stoljeća. Izabran je na mjesto asistenta na Filozofskom fakultetu, bio najmlađi doktor filozofije. Po svemu se razlikovao od drugih kolega: bio je lijepih manira, vrlo komunikativan, govorio pomalo neobičnim akcentom, studirao teologiju, a onda filozofiju i književnost, odlično znao grčki i latinski, govorio nekoliko jezika. Bio je jedinstvena pojava, erudita, drag sugovornik, vrijedan znanstvenik, odličan govornik, sjajan profesor - kaže Finci.

Premecov kabinet je, kako navodi, uvijek bio pun studenata, kojima je nesebično davao savjete, tumačio im što im nije jasno, brinuo o njima.

-Radovao sam se njegovim knjigama, a i odličnim prijevodima slavnog grčkog mislioca Heraklita i njemačkog mistika Bemea. Sve je uradio što se u uspješnoj univerzitetskoj karijeri može uraditi, a nikada nije pokazivao nikakvu aroganciju. Nikada i nikome nije htio biti prepreka, a mnogima je nastojao pomoći. Družili smo se i radili zajedno godinama, nikada među nama grube riječi. Njegov odlazak je u meni otvori još jednu ranu - ističe Finci.

Filozof i prevodilac, Vladimir Premec rođen je 1939. godine u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958, a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968., a od 1967. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Biran je 1970. za docenta, 1975. za vanrednog, a 1982. za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio predsjednik Vijeća Odsjeka za filozofiju u tri navrata i prodekan Filozofskog fakulteta (1977–1979). Penzionisan je 2009.

Osnovni predmet proučavanja Vladimira Premeca bio je historija filozofije. Objavio je i preveo veći broj knjiga.

Bio je predsjednik Društva za filozofiju, sekretar Hrvatskog filozofskog društva, član Kruga 99 (potpredsjednik), počasni član društva Assoziatione Nicolo Copemico - Alunni del ateneo Estense, Ferrara, Italija, dobitnik priznanja (Počasni doktorat) "Doctoratus philosophiae honoris causa" na Università di Ferrara, Italija 1997, te International Peace Prize, United Cultural Convention sitting in the United States of America.

Bio je član je P.E.N Centra BiH te dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Preminuo general i vojni pilot Salko Begić

Preminuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH François Tanguy

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta