Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 17:46 |

Krišto: Očekujem proglašenje neustavnim odredbi Ustava u vezi s izborom delegata

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine najavio je da će danas obaviti preliminarnu raspravu o apelaciji predsjedavajuće Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto (HDZ), ali nikakve odluke nisu donesene.

Krišto je to potvrdila u razgovoru za Fenu, podsjećajući da se njena apelacija odnosila na ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije BiH i taj član tiče se izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Ustav FBiH je propisao da će u Domu naroda biti izabran najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu, a Krišto napominje da je njena apelacija pravno utemeljena.

- Već postoje argumenti da je po istoj situaciji donijeta odluka kada su u pitanju odredbe Izbornog zakona koje su stavljene izvan snage. Iako sam politička osoba, ovu apelaciju gledam kroz prizmu pravne utemeljenosti - podvukla je.

Izrazila je očekivanje da će stoga odluka Ustavnog suda biti takva da se ovaj član Ustava FBiH proglasi neustavnim i da se stavi van snage.

Kako je pojasnila u apelaciji je koristila nalaze Ustavnog suda kada je u pitanju apelacija Bože Ljubića u vezi sa Izbornim zakonom tvrdeći da se i ta odluka referirala na odredbe Ustava FBiH iako Ljubić tada nije tražio ocjenu ovih ustavnih odredbi.

- Međutim, u odlukama Ustavnog suda jesno se implicira da se tu radi o gotovo identičnoj odredbi i da su ista obrazloženja i ne možemo očekivati ništa drugo nego da se i ova odredba Ustava proglasi neustavnom - naglasila je Krišto.

Krišto podsjeća da postoji odluka u predmetu "Ljubić" koja govori o izbornom legitimitetu predstavljanja kada je u pitanju kolektivna vlast kao što su Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Stoga, na principima legitimnog predstavljanja naroda, najavila je da će HDZ tražiti rješenja, a da li će biti podrške za to u izbornoj godini teško je, kaže, očekivati jer u ovom trenutku ne postoji ni minimum konsenzusa oko provedbe presude Ustavnog suda u predmetu "Ljubić".

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto osvrnula se i na jučer u tom domu podržane izmjene Zakona o platama i naknadama koje je predložila, a kojima je omogućeno povećanje koeficijenata za obračun plate vojnicima i podoficirima izražavajući nadu da će te izmjene podržati i Dom naroda PSBiH.

Podsjetila je da je tim izmjenama obuhvaćeno 7.126 djelatnika Oružanih snaga i potvrdila da se ovim izmjenama poboljšava status najugroženijih kategorija kojima je sada prosječna plata 655 KM.

- Jučer smo čuli parlamentarnu raspravu u Domu koja me žalosti da su mnogi činili sve da ne dođe do usvajanja ovog zakona ističući da u budžetu nisu osigurana sredstva, a ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je kazao da bi se to moglo učiniti prestruktuiranjem budžeta - dodala je.

Podsjetila je da su neki poslanici navodili da će plate nekim drugim kategorijama biti umanjene, ali Krišto je ponovila da se to neće dogoditi te da će biti potrebno osigurati manje novca nego projiciranih 9,3 miliona KM za te namjene ove godine jer već treći mjesec na izmaku.

Odbacila je i navode pojedinih poslanika da će se plata vojnicima povećati za 20-ak KM, kazavši da će zavisno od platnog razreda vojnicima plata biti povećana između 50 do 70 KM, a sve to radi se s ciljem zaključila je, poboljšanja materijalnog statusa osoba s najnižim primanjima u Oružanim snagama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Krišto sa studentima iz Mostara: Zadatak političara da osiguraju mladima europsku budućnost

Krišto: Postići dogovor oko konačnog Plana reformi od interesa je svih nas u Bosni i Hercegovini

Krišto čestitala Pesah

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta