Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 14:01 |

U deset godina na području Srebrenice posađeno 2,5 miliona sadnica drveća

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 22. marta (FENA) - Šumsko gazdinstvo "Drina“ Srebrenica i Udruženje “Sara-Srebrenica" obezbijedili su, povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, hiljadu sadnica bijelog bora koje će biti posađene na Guberu.

Direktor Šumskog gazdinstva "Drina“ Srebrenica Ratko Majstorević kazao je Feni da je cilj da se vrati ljepota i sjaj Guberu, s obzirom da su na tom području nekoliko puta registrovani požari.

Također, i u Bratuncu je sadnjom različitih vrsta sadnica obilježen Svjetski dan šuma.

Majstorević navodi da Šumsko gazdinstvo "Drina“ Srebrenica pozitivno posluje, ali problem je nedostatak osposobljenog kadra.

- Ni privatne firme za nas nemaju osposobljenih sjekača i traktorista. Vremenske prilike godinama ne dozvoljavaju izvršenje plana proizvodnje, rijetkost je da izvršimo plan 100 posto. Pozitivno smo poslovali, ali nije to taj razvojni rezultat s kojim bi mogli da nabljavamo nove mašine, otvaramo nove puteve itd – rekao je Majstorević.

Ističe da na području općine Srebrenica nije zabilježena u velikoj mjeri nelegalna sječa šume.

- Nije za pohvaliti, ali možemo reći da je neznatno, to su mali procenti, uglavnom nema velike nelegalne sječe drveta. Problem je sušenje bukve na području Podravanja, jer su plikta zemljišta - kazao je Majstorević.

Šef uzgoja i zaštite šuma u ŠG “Drina” Srebrenica Bojana Milinković naglašava da je za 2018. godinu planirano pošumljavanje u tri različite kategorije.

- Imamo pušumljavanje visokih šuma površine 1.160 hektara, popunjavanje kulture oko pet hektara i pošumljavanje u goletima planirano 11.47 hektara - kazala je Milinković.

Više od 50 posto teritorije općine Srebrenica nalazi se pod šumama. Godišnji plan eksploatacije šuma iznosi 40.000 kubnih metara drveta, ali se realizuje nešto više od 30.000. U proteklih deset godina na području srebreničke općine posađeno je više od 2,5 miliona sadnica različitog drveća

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'