Svijet     | 22.03.2018. 13:51 |

Hamas uhapsio glavnog osumnjičenog za pokušaj ubistva premijera Hamdallaha

FENA Internet

GAZA, 22. marta (FENA) - Snage sigurnosti pod upravom Hamasa u pojasu Gaze uhapsile su glavnog osumnjičenog u prošlosedmičnom pokušaju ubistva palestinskog premijera Rami Hamdallaha nakon puškaranja u četvrtak u kome su ubijena dvojica pripadnika snaga sigurnosti, saopćio je zvaničnik Hamasa.

Osumnjičeni, koji nije odmah identifikovan, ranjen je u puškaranju sa snagama sigurnosti koje su okružile njegovo skrovište u središtu pojasa Gaze, saopćio je zvaničnik. 

 Još dvojica ostalih naoružanih ljudi također su uhapšena, dodao je on.

Konvoj s Hamdallahom i načelnikom palestinske službe sigurnosti napadnut je bombom podmetnutom kraj puta u pojasu Gaze 13. marta. Oni su ostali neozlijeđeni.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak je optužio Hamas za eksploziju. Njegovi komentari zaprijetili su naporima na pomirenju i okončanju decenijskog jaza između njegovog pokreta Fatah i islamističke grupe Hamas koja je dominantna sila u Gazi.

Hamas je raspisao nagradu od 5.000 dolara za svakoga ko pruži imnformaciju o boravištu osumnjičenog. Nije pružio nikakve druge detalje o njegovom navodnom motivu niti o sklonostima prema bilo kojoj militantnoj grupi.

Abbas, koji ima sjedište na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, nije ponudio nikakve dokaze o umiješanosti Hamasa u pokušaj ubistva Hamdallaha. On, međutim, nije povjerio Hamasu istragu incidenta i kazao je da je napredak u pregovorima o pomirenju uz egipatsko posredovanje "ravan nuli".

Hamas je zauzeo pojas Gaze od snaga  lojalnih Fatahu u 2007. godini, prenosi Reuters.

Palestinska novinska agencija Wafa prenosi da je visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Palestinskih vlasti negirao tvrdnje da je Hamas podijelio s njegovim ministarstvom informaciju o pokušaju ubistva Hamdallaha.

General major Mohammad Mansour izjavio je za radio stanicu Glas Palestine da su tvrdnje Hamasovog zvaničnika Salaha Bardawila da je njegov pokret podijelio sve činjenice u vezi s pokušajem ubistva Hamdallaha  neosnovane.

- Nema osnova za bilo šta što je Bardawil rekao - kazao je Mansour, tražeći od medija da dođu do informacije samo putem zvaničnih izvora. 

Bardawil tvrdi da je uhapšeni čovjek identifikovan kao Anas Abu Khousa osumnjičen za pokušaj ubistva BHamdallaha i Faraja.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo