Kultura     | 23.03.2018. 08:23 |

Štrumpfovi proslavljaju 60. rođendan u Pozorištu mladih Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Izložba "Štrumpfovi" kojom se slavi 60. rođendan kreacije što ju je osmislio belgijski strip crtač Pierre Culliford, poznatiji kao Peyo, bit će otvorena 26. marta u Pozorištu mladih Sarajevo.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta kaže za Fenu da je Pozorište ponosno što će biti domaćin popularnim i sada već klasičnim likovima iz kultne kreativne franšize "Štrumpfovi".

- Kreirani u 1958. godini, ovi likovi našli su dom u svim vizuelnim i izvođačkim medijima i postali simbol igre, mašte, drugačijeg i nezavisnog brojnim generacijama koje su stasavale uz knjige, crtane filmove, stripove, igrane filmove ili lutke i tematske parkove. Štrumpfovi i Peyovi posteri zaslužuju pažnju našeg pozorišta, a nadamo se da će dobiti i pažnju od najmlađih uzrasta, generacija koje tek treba da otkriju ovaj štrumpfastični svijet humora i imaginacije - izjavila je Panjeta.

Izložbu će otvoriti učesnici nastave Superar BiH sa svojim horskim izvedbama repertoara koji je internacionalan, te dobro poznatom melodijom iz crtanog filma "Štrumpfovi". 

Superar je muzički pokret i mjesto susreta za mlade ljude. Nastava pjevanja je bazirana na standardiziranoj metodi izgrađenoj na dugogodišnjem iskustvu umjetničkog direktora "Bečkih dječaka" Geralda Wirtha. Muzičko unapređenje učesnika ne razvija samo muzičke sposobnosti, već i istovremeno jača važne dodatne kompetencije kao što su koncentracija, spremnost za rad, jezične kompetencije, sposobnost komuniciranja, kreativnost, samospoznaja, samodisciplina, samopouzdanje i osjećaj odgovornosti.

Pozorište mladih Sarajevo u saradnji sa Diplomatskim predstavništvom Belgije, Wallonie-Bruxelles International, IMPS-om i Superar BiH organizira izložbu Peyovih kultnih likova Štrumpfova, koja se održava u sklopu obilježavanja Dana frankofonije u Sarajevu.

Prije tačno 60 godina, smiješni mali plavi patuljci su se pojavili u avanturama Johana i Pirlouita i u časopisu Spirou. Izašli su iz olovke autora pod imenom Peyo. Od tada su doživjeli velike avanture, u stripovima, u kinu, na televiziji pa čak i u video igricama.

Kako bi obilježili 60. rođendan Štrumfova, organizuju se brojni događaji širom svijeta, od Brisela, Pariza do brojnih evropskih prijestolnica, uključujući i Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zijah Sokolović u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo sa predstavom 'Lijevo desno glumac'

Predstavom 'Mali Agaton' otvoren 'Juventafest' u Pozorištu mladih Sarajevo

Premijera 'Princeza na zrnu graška' 12. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo