Kultura     | 22.03.2018. 12:20 |

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i glavni imam iz Žepča posjetili NUBBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić posjetili su jučer Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH), saopćeno je iz te biblioteke.

Medžlis Islamske zajednice Žepče ove godine namjerava objaviti knjigu Ilmihal Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka. Planirano je da u Ilmihalu, pored latinične transliteracije, bude objavljen i izvorni tekst na arebici.

Kako NUBBiH na Odjeljenju Specijalnih zbirki, u Rukopisnoj zbirci, posjeduje jedan prijepis ovog Ilmihala, Medžlis Islamske zajednice Žepče je zamolio ustupanje digitalne kopije rukopisa, što je Nacionalna i univerzitetska biblioteka odobrila želeći da pomogne u realizaciji projekta.

Bosanski autor i pjesnik 'Abdulwahāb b. 'Abdulwahāb Žepčewī, poznat i pod imenom Ilhami ili Ilhamija, rođen je u Žepču 1773. godine (H 1187), a po nalogu Dželaludin-paše je pogubljen u Travniku 1821. godine. Razlog pogubljenja bio je Ilhamijino otvoreno kritikovanje Dželaludin-paše u njegovoj (Ilhamijinoj) poeziji.

Ilmihal, koji je u posjedu NUB-a BiH, prepisao je Mustafa b. Ibrahim 1831. godine u Atik mahali u Fojnici. Djelo govori o 54 obavezne vjerske dužnosti, koje svaki vjernik mora znati, vjerovati i ispuniti.

Ovaj primjerak Ilhamijinog rukopisa Ilmihala iz NUB-a BiH objavljen je i na stranici World Digital Library s još nekoliko rariteta iz fondova Specijalnih zbirki. Rukopis je s ostalim orijentalnim rukopisima obrađen u Katalogu arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa NUB-a BiH, kojeg je priredio dr. Osman Lavić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

NUBBiH promovisao knjigu 'Theatralia Ragusina', Gradimira Gojera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo