Magazin     | 21.03.2018. 16:40 |

U turskoj provinciji Kastamonu svečano obilježen početak proljeća

FENA Hazim Aljović

KASTAMONU, 21. marta (FENA) - Grupa Konjičana umrežena  Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" obilježila je danas, zajedno s predstavnicima 20-ak država svijeta, početak proljeća u turskoj provinciji Kastamonu. 

Proljeće u ovom dijelu Turske tradicionalno počinje praznikom Nevruz, a slavi se i u mnogim zemljama pod različitim nazivima.  

Nevruz je prilika za predstavljanje tradicionalnih nošnji, plesa, pjesama... 

- Uvijek rado predstavljamo kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine jer se imamo čime ponositi - kazao je Feni uime BZK "Preporod" iz Konjica Amer Ćukas. 

Narodna nošnja i folklor bili su u fokusu 14 članova te zajednice koji su se nekoliko dana pripremali, zajedno s drugim grupama, da bi svoju državu predstavili u najboljem svjetlu. 

Ističu da je velika odgovornost, ali i čast imati priliku biti ambasador svoje domovine, među brojnima koji također imaju bogatu historiju i kulturu. 

- Turska je jedna od država u kojima gostujemo, a Nevruz nam je posebno drag jer nakon njega počinje sve više aktivnosti i putovanja - naveo je Ćukas. 

Praznik Nevruz je 2009. godine uvršten i na Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a i proglašen Međunarodnim danom. Riječ je o jednom od najstarijih praznika na svijetu, a posebno mu se važnost pridaje u regijama Euroazije, gdje se tretira kao rađanje proljeća. U nekoliko država slavi se kao nacionalni praznik. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska provincija Kastamonu ljepotom očarava sve više turista (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo