Svijet     | 21.03.2018. 15:19 |

WHO isporučio devet tona medicinske pomoći za stanovnike Istočne Gute

FENA Internet

DAMASK, 21. marta (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podržava isporuku ključne  medicinske pomoći za Sirijce koji bježe pred eskalacijom nasilja u opkoljenoj Istočnoj Guti. WHO je aktivirao centar za hitne operacije koji radi neprekidno kako bi pomogao desecima hiljada Sirijaca iz Istočne Gute koji su pronašli utočište u ruralnom djelu Damaska.

Mobilni timovi WHO za pomoć stanovništvu poslani su u izbjeglička skloništa i pružaju dnevno i do 550 medicinskih konsultacija i tretmana. Ljudi u potrebi za složenijom medicinskim tretmanom prebačeni su u bolnice u Damasku, od kojih su mnogi dobili podršku WHO. Najmanje 277 pacijenata prebačeno je od  11. marta.

WHO pomaže svojim zdravstvenim partnerima u odgovoru na epidemije dijareje, hepatitisa B i gripa  u skloništima  gdje su utočište našli civili.

WHO je isporučio devet tona medicinske pomoći, uključujući i 40 bolničkih kreveta i medicinsku opremu dovoljnu za 180.000 medicinskih tretmana, koji će biti predati objektima zdravstvene zaštite u ruralnom Damasku.

Brojna djeca nisu vakcinisana nekoliko godina i u visokom su riziku od dobijanja po život opasnih bolesti, kao što su male boginje i polio. WHO podržava kampanju hitnog vakcinisanja kako bi se djeca imunizirala od boginja, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa i polia. Deseci hiljada djece mlađih od pet godina vakcinirani su u protekloj sedmici, saopćeno je u srijedu iz WHO-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije