Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 11:29 |

Sa hitne sjednice Vlade Federacije BiH (2. dio)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Vlada FBiH je dala prethodne saglasnosti na dva prijedloga rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2017. godinu. Saglasnost  je data za dodjelu kredita privrednom društvu AGI d.o.o. Konjic, u iznosu od 500.000 KM i Bontex d.o.o. Maglaj od 165.000KM.

Sredstva će biti dodijeljena putem Union banke d.d. Sarajevo u skladu sa odredbama ugovora o komisionim poslovima  između ove banke, kao komisionara, i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao komitenta.

 

PRESTANAK VAŽENJA ODLUKA O DODJELI KREDITA

Federalna vlada donijela je dvije odluke o prestanku važenja odluka o davanju prethodne saglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. i 2015. godinu.

Prva odluka se odnosi na dodjelu kredita privrednom društvu Konjic karton d.o.o. Konjic, u iznosu od 400.000 KM, koje se 26.12.2016. godine obratilo Union banci d.d. Sarajevo radi raskida Ugovora o kreditu od 1.6.2017. godine jer je mašina koja je trebala biti plaćena iz kredita nabavljena sredstvima iz drugih izvora,

Drugom odlukom prestala je da važi Odluka o kreditu Krivaji Tvornica montažnih kuća u iznosu od 600.000 KM.

Ovom privrednom društvu je ostavljen rok za dostavljanje potrebne dokumentacije za realizaciju kreditnih sredstava, međutim od momenta objave rješenja (26.10.2016. godine) protekao je neopravdano dug vremenski period u kojem privredno društvo nije osiguralo uslove potrebne za realizaciju kreditnih sredstava.

 

SREDSTVA ZA REKONSTRUKCIJU CESTA U OPĆINI SREBRENIK

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o usvajanju izmjene Programa investiranja Kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

U obrazloženju za izmjenu odluke navedeno je da je općina Srebrenik dopisom od 25.1.2018. godine zahtijevala izmjenu ranije donesene odluke kako bi bili omogućeni razvoj i sanacija lokalne prometne infrastrukture.

Radi se sredstvima iz GSM licence od 200.000,00 KM koja će biti iskorištena za sanaciju i rekonstrukciju dvije ceste u općini Srebrenik u mjesnim zajednicama koje graniče sa općinom Gradačac.

 

SAGLASNOST NA PLANOVE FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FBiH

Vlada FBiH je dala saglasnost na Program rada i Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2018. godinu. Planirani prihodi i primici za 2018. godinu iznose KM 61.031.162 i sastoje se prihoda od naknada, prihoda od finansijske imovine, ostalih prihoda, primitaka od prodaje prometnih vozila, priliva iz revoving fonda za energetsku efikasnost i primitaka od domaćih finansijskih institucija.

Fond je u 2018. godinu planirao ukupne rashode u ukupnom iznosu KM 61.031.162, koji se sastoje od troškova Fonda, troškova finansiranja projekata zaštite okoliša, kapitalnih izdataka i datih zajmova iz revolving fonda.

Saglasnost je data i na Program rada Fonda za 2018.-2021. godinu.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana