Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 11:30 |

Nabavkom nove opreme KCUS iskoračio u budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Klinici za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) u aprilu će biti isporučen najsuvremeniji SPECT - CT aparat, donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Novi aparat prvi je takve vrste u Federaciji BiH. Između ostalog, ima opremu za sveobuhvatnu kontrolu kvaliteta koja će osigurati najbolje usluge pacijentima, uz minimalno izlaganje jonizirajućem zračenju i pacijenata i osoblja - navodi Služba za odnose s javnošću KCUS.

SPECT-CT uređaj koristit će se u općoj nuklearnoj medicinskoj dijagnostici (scintigrafija štitne žlijezde, miokarda, pluća, kostiju i dr.). Također, za preglede koji zahtijevaju izuzetno preciznu anatomsku lokalizaciju i visoku kvalitetu slike, kakvo je snimanje neuroendokrinih tumora, solitarnih plućnih nodula, tumora pluća, mozga, prostate, benignih i malignih lezija, infekcija i drugog.

Nova tehnika će skratiti trajanje pregleda i poboljšati kvalitetu dijagnostičkih usluga. Instalacija i pokretanje SPECT/CT aparata unaprijedit će dijagnostiku u KCUS-u i FBiH i omogućiti dugoročno uštede, zbog kraćeg trajanja pregleda i manjih količina kontrasta.

- Aparat iz 2001. godine često se kvario, zbog zastarjelosti i prekomjerne upotrebe. To je otežavalo pružanje kvalitetne zdravstvene usluge bolesnicima - navode iz KCUS-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana