FENA biznis     | 21.03.2018. 09:26 |

Seminar o zaštiti ličnih podataka

FENA Saopćenje

Tema: “Izrada i revizija plana sigurnosti ličnih podataka u automatskoj obradi u skladu sa  zahtjevom Zakona o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine”

Zakon o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH" broj 49/07, 76/11) zahtijeva od kontrolora i, u okviru svoje nadležnosti, obrađivača podataka da naprave plan sigurnosti podataka kojim se određuju tehničke i organizacione mjere za sigurnost i zaštitu ličnih podataka.`

Novčanom kaznom u iznosu do 100.000 KM može se kazniti kontrolor ako: 

·       ne preduzme neophodne mjere i postupke protiv neovlaštenog ili slučajnog pristupa, mijenjanja, uništenja ili gubitka, neovlaštenog prijenosa, drugih oblika nezakonite obrade, kao i mjere protiv zloupotrebe ličnih podataka;  

·       ne sačini plan sigurnosti podataka.  

 

Neke od tema koje će se na jednodnevnom seminaru obrađivati su: 

·       informacijska sigurnost - definicija

·       informacijska sigurnost i zakonodavstvo

·       smjernice za izradu plana sigurnosti ličnih podataka

·       upravljanje rizikom informacijske sigurnosti

·       osnove revizije informacijskih Sistema

 

KOME JE TRENING NAMIJENJEN? 

Ovaj seminar je namijenjen prije svega izvršnim rukovodiocima revizije, članovima uprava, menadžerima sigurnosti i IT stručnjacima u financijskim (banke, osiguravajuća društva), državnim, zdravstvenim i svim drugim organizacijama koje obrađuju lične podatke, kako bi razumjeli i ispunili svoje obaveze u vezi sa zaštitom ličnih podataka u automatskoj obradi u skladu sa propisanim zakonskim odredbama. U cijenu seminara uključen je i pripručnik o izradi plana sigurnosti zaštite ličnih podataka u elektronskoj verziji.

 

CPE Trener

doc.dr. Haris Hamidović

IRCA (International Register of Certificated Auditors) certificirani auditor sistema upravljanja informacijskom sigurnošću

Doktor i magistar informatičkih nauka i diplomirani inženjer elektrotehnike. Od 2009. godine stalni je sudski vještak informacijsko-komunikacijske struke imenovan od strane Federalnog ministarstva pravde. Od septembra 2007. godine zaposlen je na mjestu Voditelja sigurnosti informacionog sistema u Mikrokreditnoj fondaciji / društvu EKI Sarajevo. Prije sadašnjeg zaposlenja radio je kao IT specijalista u SFOR-u - NATO-om predvođenoj vojnoj misiji u BiH. 2015. godine ISACA - međunarodno udruženje stručnjaka za reviziju i kontrolu informacijskih sistema, sa sjedištem u Rolling Meadows SAD, imenovalo ga je ISACA akademskim zagovornikom u BiH.  

Autor je 5 knjiga i preko 80 naučno-stručnih radova. Posjeduje višegodišnje predavačko iskustvo iz oblasti informacijske sigurnosti sa akreditiranih i licenciranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Ovlašteni je interni revizor, specijalista za informacione sisteme, a od 2010. godine upisan je u Međunarodni registar certificiranih auditora (IRCA London UK) za oblast sistema upravljanja informacijskom sigurnošću. Član je međunarodnih strukovnih udruženja ISACA, IEEE, IEEE SSIT i IIA.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

09. april 2018; 9-16h, Sunnyland, Trebević

 

CERTIFIKAT

Po završetku treninga učesnici dobijaju CPE certifikat o učešću.

 

Centar za poslovnu edukaciju

Centar za poslovnu edukaciju je vodeći akreditovani centar za prijenos modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija, stranih jezika, dizajna i poslovnih vještina. Od osnivanja 2007. godine postali smo vodeća škola u BiH, sa poslovnicama u Sarajevu i Tuzli te preko 10.000 polaznika. To postižemo sa stručnim timom od preko 40 vrhunskih predavača potpuno posvećenih polaznicima. Akreditovani smo od strane Ministarstva obrazovanja SK i TK, a ovlašteni smo TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar.

 

Požurite sa prijavom, broj polaznika je ograničen na 16.

 

Više informacija o treningu i prijava na https://trening.cpe.ba/zastiti-licnih-podataka/ ili nas pozovite 033 260 505.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

CPE

Vezane vijesti

Seminar 'Digitalni potpisi u praksi' 9. decembra

CPE organizira seminar o zaštiti ličnih podataka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo