Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 10:29 |

CPE organizira seminar o zaštiti ličnih podataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Centar za poslovnu edukaciju (CPE) organizirat će u aprilu jednodnevni seminar o zaštiti ličnih podataka koji je posvećen temi "Izrada i revizija plana sigurnosti ličnih podataka u automatskoj obradi u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH".

Seminar je namijenjen prije svega izvršnim rukovodiocima revizije, članovima uprava, menadžerima sigurnosti i IT stručnjacima u finansijskim (banke, osiguravajuća društva), državnim, zdravstvenim i svim drugim organizacijama koje obrađuju lične podatke, kako bi razumjeli i ispunili svoje obaveze u vezi sa zaštitom ličnih podataka u automatskoj obradi u skladu sa propisanim zakonskim odredbama.

Predavač je Haris Hamidović, IRCA (International Register of Certificated Auditors) certificirani auditor sistema upravljanja informacijskom sigurnošću.

Inače, Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH zahtijeva od kontrolora i, u okviru svoje nadležnosti, obrađivača podataka da naprave plan sigurnosti podataka kojim se određuju tehničke i organizacione mjere za sigurnost i zaštitu ličnih podataka.

Novčanom kaznom u iznosu do 100.000 KM može se kazniti kontrolor ako ne preduzme neophodne mjere i postupke protiv neovlaštenog ili slučajnog pristupa, mijenjanja, uništenja ili gubitka, neovlaštenog prijenosa, drugih oblika nezakonite obrade, kao i mjere protiv zloupotrebe ličnih podataka, te ako ne sačini plan sigurnosti podataka.  

Neke od tema koje će se obrađivati ne seminaru su informacijska sigurnost (definicija), informacijska sigurnost i zakonodavstvo, smjernice za izradu plana sigurnosti ličnih podataka, upravljanje rizikom informacijske sigurnosti, te osnove revizije informacijskih sistema.

Seminar će biti održan 9. aprila u Sunnylandu, Trebević. Broj polaznika je ograničen na 16. Po završetku treninga učesnici dobijaju CPE certifikat o učešću.

Centar za poslovnu edukaciju je vodeći akreditovani centar za prijenos modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija, stranih jezika, dizajna i poslovnih vještina.

Od osnivanja 2007. godine postali su vodeća škola u BiH, sa poslovnicama u Sarajevu i Tuzli te više od 10.000 polaznika. To postižu sa stručnim timom od 40 vrhunskih predavača potpuno posvećenih polaznicima.

Akreditovani su od Ministarstva obrazovanja KS i TK, a ovlašteni TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije