Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 20:10 |

'Noćni vukovi' stigli u Bijeljinu

FENA Dušica Stanojević

BIJELJINA, 20.marta (FENA) – Dvadesetak pripadnika Moto-kluba „Noćni vukovi“ iz Rusije večeras su oko 19.00 sati ušli u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Pavlovića most.

RTRS je javio da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te da  nastavljaju put kroz Republiku Srpsku obilaskom manastira šireći, kako kažu, na ovaj način srpsko-rusko prijateljstvo“.

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv "Ruski Balkan", a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

Enritetski predsjednik Milorad Dodik je, 9.januara, na „Dan RS-a“, koji je osporio Ustavni sud BiH, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Orden je dodijeljen „za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije“.

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da nema operativnih nadležnosti i da ne može donijeti odluku o zabrani ulaska u BiH bilo koga, već to čine agencije za sprovođenje zakona.

Navodeći da su mediji pogrešno prenijeli da je on donio odluku o zabrani ulaska u BiH vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji, Mektić je rekao da sve u vezi sa tim principijelno neće da komentariše.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hrecegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Osim Bijeljine, najavljeno je da će ti motociklisti posjetiti Brčko, Banju Luku i Doboj, a tura "Ruski balkan" ima za cilj kako tvrde da "istraže kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Policija Bijeljine dostavila izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv maloljetnika koji je vrijeđao Bošnjake

Nepoznata osoba napala sekretara MIZ Bijeljina Damira Salkanovića

Obilježena 31. godišnjica brutalnih ubistava civila u Bijeljini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom