Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 12:44 |

Predstavljen ROMACTED program Evropske unije i Vijeća Evrope

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. marta (FENA) – Program ROMACTED „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“ promoviran je u utorak u Sarajevu, a riječ je o zajedničkom programu Evropske unije i Vijeća Evrope koji se implementira u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Turskoj, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Ovo je najveći projekt koji uključuje Rome na lokalnom nivou i u BiH se implementira od 8. decembra 2017.godine do 30.aprila 2020.godine, a provodi se u 10 općina - Bijeljina, Brčko, Donji Vakuf, Gradiška, Kakanj, Prnjavor, Visoko, Vukosavlje, Tuzla i Travnik.

Predstavnik EU Gianluca Vannini je kazao da će ovaj program pomoći općinama u realizaciji pristupa zdravstvu, socijalnoj inkluziji, integriranju romskog stanovništva, te je naveo da je od 2007. godine EU  investirala 7,5 miliona eura u integraciju romskih zajednica na lokalnom nivou.

- Pozabavili smo se područjima kao što su obrazovanje i zapošljavanje  i izgradnja socijalnog stanovanja – kazao je Vannini i dodao da EU podržava napore lokanih vlasti na integraciji romskih zajednica, kao i prava Roma, ali i drugih manjina.

Ambasador Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek ja ukazao na napore koje Vijeće Evrope ulaže u borbu protiv diskriminacije kroz razne projekta, a da ukupni budžet za program ROMACTED iznosi 3,7 miliona eura.

Kazao je da je cilj projekta osnaživanje romske zajednice na individualnom i kolektivnom nivou, pomaganje ljudima da koriste osnovna prava i unapređuju lične kapacitete i vještine, te da učestvuju u rješavanju problema čitavih zajednica.

Vannini i Stefanek su pojasnili da je specifičnost projekta da asistira lokalnim vlastima da u svoje lokalne politike, budžete i usluge integrišu nove dimenzije i uvedu posebne mjere za Rome, uz povećanje učešća  Roma u samom kreiranju, provođenju i praćenju politika i aktivnosti.

S obzirom na to da je cilj programa i jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i vještina u radu na inkluziji Roma i primjeni koncepta dobre uprave, Vijeće Evrope će ROMACTED program provoditi uz podršku i saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je odgovorno za implementaciju Strategije BiH za rješavanje problema Roma.

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija je kazala da će se kroz ovaj program na direktan način uticati na integraciju Roma u BiH, te da je važno, da na iskustvima ovog projekta, lokalne zajednice ovladaju praksom integracije ranjivih i marginaliziranih skupina, a u ovom slučaju to su Romi.

- Proces integracije Roma je nezaustavljiv i sve veći broj lokalnih zajednica u kojima žive Romi sudjeluje u ovom procesu – kazala je Đuderija, te izrazila očekivanje da će proces integracije obuhvatiti i sve ranjive skupine u BiH, čime će se BiH približavati i standardima socijalnog uključivanja koji je važan segment pridruživanju procesu evropskih integracija.

S obzirom na to da su ciljne grupe projekta lokalne javne uprave, izabrani predstavnici i relevantni zvaničnici, i romske zajednice, danas su predstavnici općina Bijeljina, Brčko, Donji Vakuf, Gradiška, Kakanj, Prnjavor, Visoko, Vukosavlje, Tuzla i Travnik, potpisali Memorandum o sporazumijevaju i time potvrdili svoj angažman na projektu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Započeta druga faza 'Romacted programa' o osnaživanju romske zajednice (VIDEO)

Predstavljen novi projekat za borbu protiv trgovine ljudima u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom