Kultura     | 20.03.2018. 11:55 |

SPKD 'Prosvjeta' Srebrenica obilježava 110 godina postojanja

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 20. marta (FENA) - Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ Srebrenica dvodnevnim programom obilježava 110 godina postojanja.

U Narodnoj biblioteci Srebrenica danas će tim povodom biti promoviran prvi broj časopisa za kulturu, nauku i umjetnost "Srebrni Vijenac“ u izdanju SPKD "Prosvjeta“ Srebrenica, kao i knjiga Branka Filipovića "Crni vrh - selo u Osatu".

- Na obilježavanju će biti govora o prosvjetarima i ličnostima koji su obilježile rad 'Prosvjete'. Društvo je osnovano 1902. godine u Sarajevu, a nakon pet godina, 1907. godine osnovan je OO u Srebrenici. Mi smo počeli s radom u februaru prošle godine i trenutno imamo više od 50 aktivista. Iskreno se nadam da će broj biti i veći, jer ima veliki broj aktivista koji žele učestovati u radu našeg društva - kazao je Feni predsjednik Opštinskog odbora SPKD "Prosvjeta“ Dragi Jovanović.

Navodi da je ovo društvo u Srebrenici prije rata bilo veoma aktivno.

- Društvo je prestalo s radom državnim zabranama 1914., a obnovljeno 1918. godine. Također, njegov rad je ponovo bio zabranjen 1941., a zatim ponovo obnavlja rad 1946. Nažalost, 1949. komunističke vlasti su zabranile sva nacionalna društva, a 1990. društvo 'Prosvjeta' obnavlja svoj rad - istakao je Jovanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!