Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 18:46 |

Tuzla - Okrugli sto o promociji hraniteljstva (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA ) - Okrugli sto o temi "Promocija hraniteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja", održan je u Tuzli u organizaciji UNICEF-a BiH i Fondacije „Infohouse“.

Cilj okruglog stola bio je buđenje i razvijanje svijesti o značaju hraniteljstva i hraniteljskih porodica, te značaja koji porodica ima za psihički razvoj djeteta, formiranje njegove ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje.

Nedavno je usvojen Zakon o hraniteljstvu na nivou Federacije BiH i shodno njemu su usklađeni i kantonalni propisi. U skladu sa zakonskim odredbama,  Tuzlanski kanton ima pet certificiranih hranitelja.

- Zakon prvi put detaljno reguliše hraniteljstvo, prava i obaveze hranitelja i prvi put razdvaja naknadu za hranitelja od nakanade za troškove djeteta. Uvodi se i specijalizirano hraniteljstvo koje je namijenjeno djeci s poteškoćama u razvoju i djeci iz teških traumatskih okolnosti a koja su ostala bez roditeljske zaštite – izjavila je stručna saradnica u ministarstvu za rad, povratak i socijalnu politiku Suada Selimović.

Osim djece, u aktivnostima projekta učestvuje više od 160 potencijalnih hranitelja, te roditelji, nastavnici, ali i ključni politički, društveni i socijalni akteri u lokalnim zajednicama.

- U Tuzli je otprilike 52 djece koja se nalaze u hraniteljskim porodicama. Kako je zakon stupio na snagu hranitelji i oni koji9 jesu i oni koji žele to biti nam se javljaju i informišu. U našem centru imamo i specijaliziranog edukatora za hranitelje – izjavila je direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Lejla Jogunčić.

Kroz projekt promocije hraniteljstva  UNICEF nastoji doprinijeti povećanju broja djece u hraniteljstvu i poboljšanju uslova i standarda hraniteljskih porodica kao preduslova za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja.

- Infohouse je podrška UNICEF- ovom projektu Svako dijete treba porodicu. Cilj i očekivanja su da svakom djetetu pružimo mogućnost da bude voljeno i zaštićeno te da odrasta u krugu porodice – podvukla je Emina Bečić iz fondacije Infohouse.

Projekt se provodi u Tuzli,  Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a u njega će biti direktno uključeno 100 djece iz domova, hraniteljskih i bioloških porodica.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1563

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ue9FOBLZ6-wiP8qsY4YtI3aQiMLXqd2G?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo