Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 19.03.2018. 18:19 |

Ni u Egiptu izbori neće biti neizvjesni, Sisi sve kontrolira

FENA Internet

KAIRO, 19. marta (FENA) – Abdel Fattah al-Sisi ne treba izbornu kampanju. General koji je postao egipatski predsjednik je već sada osigurao drugi mandat na čelu države. Prvi je, ionako, dobio nakon vojnog puča koji je proveo svrgnuvši uz pomoć vojske Mohameda Mursija, piše Reuters.

Njegovi kritičari tvrde da je al-Sisi prema svojim konkurentima gori nego što je Hosni Mubarak bio prije arapskog proljeća i gubitka vlasti u narodnoj revoluciji.

Sljedećeg ponedjeljka Egipat će ponovo, sedam godina nakon arapskog proljeća, imati „kralja“ kakvog je imao decenijama. Birači na predstojećim izborima imaju dva kandidata al-Sisija i anonimnog kandidata koji podržava al-Sisija.

Izborna komisija tvrdi da će izbori biti slobodni i fer. Aktivisti koji su vodili arapsko proljeće poručuju da su ovi dokazi samo pokazatelj da je njihova borba bila uzaludna.

-  Ovi izbori nemaju nikakvu vrijednost. Ljude ne zanimaju. Oni će samo pokazati da Sisi sve kontrolira.Kada su u pitanju pritisci koji s vrše, sada je gore nego u vrijeme Mubaraka kaže Laila Soueif (61) aktivistica za ljudska prava.

U mjesecima uoči izbora dva visoka vojna zvaničnika su najavila kandidaturu, ali je jedan od njih Sami Anan, vrlo brzo uhapšen, dok je drugi, bivši premijer Ahmed Shafik, odustao nakon što su procurile  informacije o njegovom hapšenju. Na prošlim izborima Sisi je osvojio 96,91 posto glasova. Od ukupno 54 miliona birača  na izborima je glasalo njih 47 posto.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana