Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 16:05 |

Vijeće ministara sutra o izmjenama Zakona o OSA-i

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi na sjednici koja je zakazana za sutra, 20. marta, razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora.

Pred ministrima bi se i sutra trebao naći i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) što je prijedlog Ministarstva sigurnosti, ali ministar pravde Josip Grubeša priložio je primjedbu u vezi s brojem mjeseci u kojima će neko biti praćeni i prisluškivan.

Ministarstvo pravde je predložilo da posebne mjere mogu trajati 24 mjeseca s mogućnošću produženja na još 24, dok Ministarstvo sigurnosti smatra da to treba trajati 48 mjeseci (četiri godine) s mogućnošću produženja na još četiri.

Grubeša je mišljenja da 24 plus 24 mjeseca daju sasvim dovoljno vremena za posebne mjere i da bi skraćivanjem perioda OSA ozbiljnije pristupila tom problemu, ali ministar sigurnosti Dragan Mektić smatra da je posebne mjere zbog težine krivičnih djela potrebno sprovoditi duže vrijeme.

Ovaj zakon kao i izmjene Zakona o krivičnom postupku, koji je također na dnevnom redu sutrašnje sjednice, ranije su skinuti s dnevnog reda sjednice, a izmjene je još u junu prošle godine naložio Ustavni sud BiH ocjenjujući da treba biti onemogućeno neograničeno prisluškivanje i pravo da sudija bez obrazloženja može produžavati važenje naloga za prisluškivanje.

Kako je danas podsjetio član Predsjedništva BiH Dragan Čović ovi zakoni bi nakon što ih podrži Vijeće ministara trebali biti u parlamentarnoj proceduri, ali "znajući stanje s većinom ne znam kako će oni proći jer na većini zakona nemamo glasova većine".

U dnevni red sjednice uvršten je i Izvještaj o radu OSA-e za prošlu godinu, a ministri bi trebali biti upoznati sa informacijom o provedenim aktivnostima na izradi strategije zapošljavanja u BiH te o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Državni ministri trebali bi sutra dati stav na Nacrt ugovora o financiranju (Koridor Vc Zenica Sjever) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke sa Osnovama za zaključivanje tog ugovora.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!