Svijet     | 19.03.2018. 14:39 |

EU i Britanija postigli dogovor o odredbama prelaznog perioda nakon Brexita

FENA Internet

BRUXELLES,  19. marta (FENA) - Velika Britanija i EU dogovorile su se "velikim djelom" oko odredbi sporazuma koji će dovesti do "primjerenog povlačenja" Ujedinjenog Kraljevstva iz bloka.

Šefovi pregovaračkih timova o Brexitu, Michel Barnier i David Davis, izjavili su da su se dogovorili o odredbama za prelazni period, nazivajući tu objavu "odlučujućim korakom".

Neka otvorena pitanja treba, međutim, tek riješiti, kao što je granica sa Sjevernom Irskom.

Prelazni period trebao bi trajati od 29. marta 2019. do decembra 2020., i ima za cilj olakšati put za buduće trajne odnose između dvije strane.

Barnier je također saopćio da je postignut dogovor o pravima 4,5 miliona građana EU u Britaniji i 1,2 miliona britanskih građana u EU nakon Brexita.

Predloženi sporazum uključivao bi opciju vanredne "zaštitne ograde" kako bi se izbjegla "tvrda" granica s Irskom - čemu se Theresa May protivi - i mnogo toga treba učiniti kako bi se to realiziralo, tvrdi šef evropskih pregovarača.

I Britanija i EU nadaju se da bi sporazum o prelaznom periodu mogao biti potpisan na samitu čelnika zemalja EU u ovoj sedmici, među kojima će biti i Theresa May.

Barnier je kazao da novi nacrt sporazuma označava "odlučujući korak" ali je dodao da to "nije kraj puta".

Davis je izjavio da današnji potez unosi veću izvjesnost za poslovanje i uključuje smjernice kao što su ribolovne kvote tokom prelaznog perioda.

- Moramo zgrabiti priliku i provesti ono što je dogovoreno u proteklih nekoliko sedmica. Današnji dogovor  trebao bi nas uvjeriti da smo bliži nego ikada ranije postizanju sporazuma podjednako dobrog i za Britaniju i za EU - kazao je.

Među ostalim neriješenim pitanjima prelaznog perioda su uloga Evropskog suda pravde u Britaniji,  može li Britanija pregovarati o budućim trgovinskim sporazumima sa zemljama koje nisu članice EU, kao i pitanje Gibraltara nakon Brexita, prenosi BBC.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana