Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 14:08 |

Pripreme za proljetni uranak i tradicionalnu zeničku čimburijadu

FENA

ZENICA, 19. marta (FENA) - Predstavnici Foruma građana Zenice prezentirali su javnosti program tradicionalne zeničke manifestacije "Čimburijada", koja svakog 21. marta, prvog dana proljeća, nakon 'proljetnog uranka' okupi više hiljada sugrađana i gostiju na obalama rijeke Bosne i manjih riječnih tokova da uz tradicionalni doručak na otvorenom pripreme prvi proljetni čimbur.

Zenička tradicija proljetnog uranka, stara više od jednog stoljeća, posljednjih godina dobila je i dodatne prateće sadržaje koji je obogaćuju s kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima.

-Ponosni smo na ovu tradiciju koja oslikava ljepotu i postojanost života na ovim prostorima, a gradska uprava i dalje će podržati ove i druge projekte u cilju boljeg i ugodnijeg života u gradu. Mi smo otvoren grad i pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže na ovoj manifestaciji - rekao je za Fenu konsultant gradonačelnika Zenice Armin Mujkić.

Ove godine zenički proljetni uranak i čimburijada uvršteni su "među deset svjetskih proljetnih tradicija" od strane jedne poznate svjetska stanica za vremensku prognozu, kao značajna manifestacija sa stoljetnom tradicijom koja, osim očuvanja tradicije, ima za cilj promoviranje ekoloških aspekata urbanog društva.

Organizatori programa ovogodišnje "Čimburijade" već su tokom februara realizirali sadržaje likovnog i literarnog konkursa za osnovce, danas je u galeriji Muzeja grada Zenica otvorena izložba dokumentarnih fotografija o manifestaciji, a u srijedu je najavljena priprema i podjela čimbura od 1.500 jaja, te promenadni nastup Duvačkog orkestra "KUD Željezara" i mostarskih mažoretkinja, kao i Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju 'zeničkog čimbura'.

Na dva gradska lokaliteta bit će organizirano i prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni, a bit će organizirana i tradicionalna "Eko rafting regata" na kojoj će nastupiti više od stotinu učesnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Nosilac svih aktivnosti ove manifestacije je udruženje Forum građana Zenice, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zeničani slave tradicionalnu čimburijadu, predviđena i regata na Bosni

Panel diskusija na temu "Valorizacija i zaštita tradicionalnih običaja i jela ZDK"

Obilježena 820. godišnjica potpisivanja Bilinopoljske izjave

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'