Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 13:18 |

Studenti medicine u Tuzli u projektu edukacije o važnosti vakcinacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Zdravlje i vakcinacija, naziv je projekta Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla) koji će biti implementiran po prvi put ove godine u zadnjoj sedmici aprila u sklopu globalne sedmice imunizacije.

Ideja ovoga projekta pokrenuta je zbog problema povećanog broja nevakcinisane djece, koji se javio kao posljedica loše informiranosti i manjka edukacije roditelja o značaju vakcinacije i opasnostima nevakcinisanja. 

Jedan od glavnih zadataka svakog zdravstvenog radnika i studenta jeste konstantno učenje i usavršavanje u svim oblastima, naročito kada je riječ o temi vakcinacije. Stoga jedna od projektnih aktivnosti uključuje i edukaciju za studente (bio)medicinskih nauka, koja je održana proteklog vikenda iz oblasti kao što su imunologija, infektologija, mikrobiologija, pedijatrija i epidemiologija. U okviru edukacije bilo je riječi o  različitim činjenicama, kontroverzama i zabludama kada je riječ o vakcinama i njihovoj ulozi u očuvanju zdravlja.

Edukacija, koja je certificirana od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona,  održana je na Medicinskom fakultetu Tuzla, a učestvovalo je 110 studenata.

Aktivnosti povodom Sedmice imunizacije obuhvataju i anketiranja stanovništva na području pet opština Tuzlanskog kantona, sakupljanje informacija o njihovim spoznajama i stavovima o temi vakcinisanja, zatim organizovanje takmičenja za srednjoškolce iz oblasti imunizacije, sprovođenje promotivnih manifestacija na otvorenom, te panel diskusije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Prof. dr. Begović: Oklijevanje prema vakcinama, kako razumjeti i prevladati zabrinutost

Od 16. marta s radom subotom prestaju dva vakcinalna punkta, na osnovu objektivnih pokazatelja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo