Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 19.03.2018. 13:09 |

Promocija knjige 'Islamsko kulturno naslijeđe u Europi'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. ožujka (FENA) - Promocija knjige "Islamsko kulturno naslijeđe u Europi (Islamska umjetnost)", autora Adisa Tanovića, bit će upriličena, u subotu, 24. ožujka, u prostorijama Centra za kulturnu Mostar, s početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti književnik Ibrahim Kajan, direktor Opće biblioteke u Zenici prof. Midhat Kasap, povjesničar Alen Zečević, te publicist Adis Tanović.

Knjiga "Islamsko kulturno naslijeđe u Europi" bazirana je na prezentaciji arhitekture, islamske kaligrafije, teselacije, mukarnasa i mokarebe stilova ukrašavanja unutrašnjosti objekata.

U knjizi je obrađena Cordoba koja je bila najrazvijeniji grad u Europi u srednjem vijeku kao i Sevilla, njezina povijest, te značajni objekti graditeljskog naslijeđa.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini u knjizi je obrađen vakuf Gazi Husrev-bega, Baščaršija, Alipašina džamija u Sarajevu, kuća Alije Đerzeleza, Careva džamija, Stari most, Biščevića kuća i Karađoz-begova džamija u Mostaru, Stara kamena ćuprija u Konjicu, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, odnosno objekti koji imaju značajnu arhitektonsku i povijesnu vrijednost.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'