Svijet     | 17.03.2018. 17:03 |

Ambasador Brislow: Napad na Skripala je napad na međunarodne vrijednosti

FENA Internet

MOSKVA, 17. marta (FENA) - Britanski ambasador u Rusiji tvrdi da je trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove kćerke u Britaniji napad na međunarodne vrijednosti.

Ambasador Laurie Bristow danas se obratio novinarima nakon što je pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova kako bi i zvanično bio informiran da će Rusija protjerati 23 britanska diplomata, u mjeri odmazde zbog britanske objave od prošle sedmice da će protjerati 23 Rusa.

- Uvijek ćemo činiti ono što je neophodno da odbranimo sebe, naše saveznike i vrijednosti od napada takve vrste, koji je napad ne samo na Ujedinjeno Kraljevstvo, nego i napad na sistem zasnovan na međunarodnim pravilima od koga ovisi sigurnost i stabilnost svih zemalja, među kojima je i Rusija - izjavio je Bristow novinarima.

- Ova kriza se stvorila kao rezultat zapanjujućeg napada u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokušaja ubistva dvoje ljudi korištenjem hemijskog oružja razvijenog u Rusiji i koga Rusija nije prijavila Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, jer je Rusija bila i ostala obavezna da učini to na osnovu Konvencije o hemijskom oružju - kazao je.

Sergej Skripal i njegova kćerka Julija još su u kritičnom stanju nakon napada od 4. marta, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo