Svijet     | 17.03.2018. 12:52 |

Kineski parlament potvrdio Xija kao predsjednika države s neograničenim mandatom

FENA Internet

PEKING, 17. marta (FENA) — Kineski parlament u subotu je jednoglasno odobrio ponovno imenovanje Xi Jingpinga za predsjednika države bez ograničenja broja mandata koje može odslužiti.

Kineski narodni kongres također je imenovao Xijevog bliskog saradnika Wanga Qishana za potpredsjednika koji uglavnom ima ceremonijalnu ulogu.

U Velikoj dvorani naroda, Xi, Wang i ostali zvaničnici istupili su za govornicom kako bi položili lijeve ruke na kineski Ustav i podigli desnu pesnicu dok su polagali zakletvu Ustavu, domovini i narodu.

Svih 2.970 članova kineskog narodnog kongresa koji su prisustvovali sjednici potvrdili su Xijevo ponovno imenovanje, dok je protiv Wanga glasao samo jedan poslanik.

Xi, koji predvodi Komunističku partiju s 90 miliona članova, također je ponovno imenovan za čelnika vladine komisije koja zapovjeda vojskom. On je već na čelu identičnog partijskog tijela koje nadzire oružane snage od dva miliona ljudi.

Xi (64) se smatra najmoćnijim kineskim vođoim od Mao Zedonga. Prošlog mu je vikenda dato pravo da vlada neograničeno nakon što je parlament ukinuo limite mandata za predsjednika i potpredsjednika.

Kineski zvaničnici branili su taj potez tvrdeći da će uskladiti predsjedničku funkciju s dva ostala Xijeva glavna položaja kao čelnika partije i vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Xi je preuzeo položaj predsjednika u 2013. i nije izjavljivao koliko još mandata namjerava da odsluži. Državni mediji su javili da ukidanje limita na predsjednički mandat neće izmjeniti uslove za penzionisanje niti stvoriti trajnog predsjednika, ali nisu pružili više detalja.

Očekuje se da Xi proširi višegodišnju kampanju protiv korupcijje unutar Komunističke partije na sve državne službenike stvaranjem nove Nacionalne nadzorne komisije, istovremeno nastavljajući da provodi odlučnu vanjsku politiku i da unaprijeđuje usporenu ekonomiju, prenosi Associated Press.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo