Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 12:53 |

Tuzla Brain Week - Obilježena Sedmica mozga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla "Medicus" implementiralo je peti put zaredom Tuzla Brain Week, projekt kojim se obilježava Sedmica mozga.

Studenti univerziteta u BiH i država regije prisustvovali su tokom radne sedmice radionicama iz raznih oblasti poput neurofiziologije, neuroradiologije, neurohirurgije, sudske medicine, endovaskularnih procedura, biomedicinskog inžinjeringa, patologije mozga, neuronskih mreža, ali i nemedicinskih oblasti kao što su komunikacijske i prezentacijske vještine, te pisanje naučno-istraživačkog rada, projektnog prijedloga. Cilj je približavanje tematike neuroznanosti na prilagođen način, razumljiv za sve sudionike.

Radionice su održane u JU Naše dijete - vrtić Pčelica, Osnovnoj školi "Tušanj", Gimnaziji "Meša Selimović", Srednjoj medicinskoj školi Tuzla, KŠC "Sveti Franjo" Tuzla, Prirodno-matematičkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te Domu penzionera Tuzla.

Koordinatorice ovogodišnjeg Tuzla Brain Week su studentice Asja Brkić i Ilvana Rabotić. Mentor projekta je prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla i redovni profesor Medicinskog fakulteta Tuzla.

U Sedmici mozga održane su i sesije na kojima su studenti prezentirali svoje naučno-istraživačke radove, a najvredniji su bili nagrađeni.

U okviru "TBW kviz" aktivnosti, prijavljeni sudionici takmičili su se i radili zajedno na traženju rješenja za prezentacije različitih kliničkih slučajeva.

Kao i svake godine, jedna od aktivnosti odnosila se na priče uspješnih mladih ljudi i njihovog puta do uspjeha. Ove godine sudionici su slušali priče prof.dr. Nermina Salkića i dr. Semra Pajazetović, osnivačice prvog Tuzla Brain Week.

U okviru ceremonije zatvaranja, radionice je držao doc.dr.ing. Almir Badnjević sa International Burch University. Predstavljen je i sažetak svih aktivnosti organiziranih u okviru ovogodišnje Sedmice mozga u Tuzli te najavljene naredne aktivnosti Studentskog vijeća "Medicus".

Iz "Medicusa" naglašavaju da je Tuzla Brain Week ove godine nezvanično krenuo ranije s aktivnostima, s obzirom da su dobne radionice odrađene u sedmici prije same Sedmice mozga.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završena šesta Sedmica mozga u Tuzli

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom