Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 18:25 |

Kapetanović: Bez slobode izražavanja nema razvijenog društva

FENA Cvita Kusić

SARAJEVO, 16. ožujka (FENA) - Sloboda izražavanja postoji radi građana i nema razvijenog društvo ako nema slobode izražavanja, izjavio je u petak u Sarajevu sudac Okružnog suda Banja Luka Amir Kapetanović na inter-profesionalnom seminaru o ograničavanju slobode izražavanja u BiH, održanom u organizaciji Vijeća Europe i Udruge BH novinari.

Kapetanović je drugog dana seminara govorio o trodijelnom testu Europskog suda za ljudska prava (ECHR) koji se primjenjuje u rješavanju slučajeva koji se tiču odredbi Člana 10 (sloboda izražavanja) Europske konvencije o ljudskim pravima, a čija je primjena važna za razumijevanje načina donošenja odluka Ustavnog suda BiH i ECHR-a.

Sudionici seminara (predstavnici pravosuđa, odvjetnici, novinari, urednici i stručnjaci iz oblasti medijskog prava) analizirali su primjere presuda i slučajeva, kroz razmatranje osnovnih pitanja testa i to je li ograničavanje slobode izražavanja predviđeno zakonom, ima li legitiman cilj i je li to ograničavanje neophodno u demokratskom društvu.

Pravnik i medijski ekspert Mehmed Halilović smatra kako je veliki broj tužbi za klevetu, kao što je to slučaj u našoj zemlji, očigledan pokazatelj da nešto nije u redu. Kazao je kako su provjere činjenica za medije važne zbog izbjegavanja tužbi, a naglasak je u svom izlaganju stavio na dobronamjernost i profesionalno postupanje.

Glavna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić kazala je kako svaki slučaj tužbe protiv novinara treba gledati u širem kontekstu, ali kako je važno da pravosuđe razumije ulogu medija u demokratskom društvu.

Na seminaru je iznesen podatak da je ECHR-a do 2014. godine donio presude u 591 predmetu koji se odnosio na slobodu izražavanja u 47 zemlja. Od toga se 248 predmeta odnosilo na Tursku.

Sudionici seminara zaključili su potrebnim proširenje suradnje s centrima za educiranje sudaca i tužitelja te suradnju s odvjetničkim komorama u BiH, s ciljem educiranja predstavnika pravosuđa o primjeni europskih standarda u sudskoj praksi u BiH.

Također je istaknuta i potreba organiziranja in-house radionica u lokalnim zajednicama, županijama i općinama u BiH kako bi se unaprijedilo znanje predstavnika pravosuđa i medija koji djeluju na toj razini.

Seminar je organiziran s ciljem unaprjeđenja zastupanja novinara i medija pred sudovima u BiH kroz primjenu Člana 10 Europske konvencije o ljudskim pravima i drugih europskih standarda u bh. pravosuđu, pri procesuiranju različitih slučajeva ograničavanja slobode izražavanja i prava novinara u BiH.

Inter-profesionalni seminar o ograničavanju slobode izražavanja u BiH realiziran je u okviru regionalnog projekta EU i Vijeća Europe - Reinforcing Judicial Expertise on Freedom of Expression and the Media in Soth-East Europe (JUFREX), koji se već drugu godinu za redom, pored BiH, provodi u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Održan međunarodni seminar tajlandskog boksa u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo